Huolehdi taimien kunnosta!

03.5.2018

Kaikki metsänviljelyssä käytettävät taimet ovat nykyisin paakkutaimia. Ne toimitetaan muovisissa ritiläpohjaisissa avolaatikoissa, pahvilaatikoissa tai muovisäkeissä. Seuraavassa muutamia taimelle elintärkeitä vinkkejä ennen istutusta.

  1. Säilytä taimia puolivarjoisassa, mahdollisimman viileässä paikassa. Varmista, että taimien juuripaakut säilyvät kosteina, kastele tarvittaessa. Säilytä ritilälaatikot tasaisella alustalla, jossa tuuli ei pääse kuivattamaan juuripaakkuja. Avaa pahvilaatikoiden tuuletusreiät, laatikot voivat lyhytaikaisesti olla pinottuina päällekkäin. Mikäli istutus viivästyy paria viikkoa pidempään, avaa laatikoiden kannet.  
  2. Pakkastaimet toimitetaan loppuasiakkaille juuripaakut jäisinä. Anna pakkastaimien sulaa varjoisassa paikassa. Älä avaa laatikoita ennen kuin taimet ovat sulaneet. Juuripaakkujen on ehdottomasti oltava täysin sulat istutettaessa. Sulatusta voit nopeuttaa asettelemalla laatikot erilleen toisistaan.
  3. Säilytyksen aikana huolehdi, että juuripaakut ovat riittävän kosteita. Vältä ylikastelua, jotta juuripaakut eivät hajoa. Istutettavan taimen juuripaakusta pitää tirahtaa vettä, kun sitä kevyesti puristetaan.

Kuusen taimet on yleensä käsitelty torjunta-aineella tukkimiehentäitä vastaan. Kemikaali voi aiheuttaa iho-oireita ja myös ärsyttää hengityselimiä. Käytä kemikaalinkestäviä suojakäsineitä taimia käsitellessäsi. Älä varastoi taimia veden äärellä, sillä kemikaali on myrkyllistä vesieliöille.

Luke on tiivistänyt taimien varastoinnin ja istuttamisen ohjeet huoneentauluksi. Noudata vinkkejä ja saat aikaan hyvin kasvuun lähtevän taimikon. Voit tulostaa istuttajan huoneentaulun täältä »