Ohjeita Metsäselaimen käyttöön

Mikä on metsäselain?

Metsäselain on kehitetty metsäsuunnitelman lisätyökaluksi. Metsäselain toimii metsäsuunnitelman tukena maastossa, missä päin Suomea tahansa, riippumatta metsätilasi sijainnista.

Metsänhoitoyhdistyksen jäsenet saavat jäsenetuna Metsäselaimen maksutta käyttöönsä.

Miten saan itselleni Metsäselaimen?

Löydät Metsäselaimen mobiilikaupasta nimellä "metsäselain". Android -puhelimissa sovelluksen löytää "Google Play" -kaupasta ja iOS -laitteissa "App Storesta". Ladattuasi Metsäselaimen älylaitteeseesi, pääset asentamaan oman metsäsuunnitelmasi tunnuskoodilla.

Tunnuskoodin saat metsänhoitoyhdistysestäsi. Tunnuskoodi koostuu suurista kirjaimista. Tunnuskoodi on käytettävissä samanaikaisesti neljässä eri älylaitteessa, joista yksi voi olla vaikkapa tabletti ja kolme muuta älypuhelimia.  Viides käyttöönotettu laite lukittaa tunnuksen käytön. Mikäli tunnus lukittuu, voitte olla meihin yhteydessä niin lisäämme tunnuskoodiin laitepaikkoja. Näiden lisäksi voit käyttää samaa tunnusta omalta kannettavalta tai pöytäkoneelta Metsäselaimen web-versiolla (https://www.metsaselain.fi/login)Kotitietokoneversio ei kuluta laitepaikkoja lisenssistä.

Mhy:n jäsenenä olet oikeutettu maksuttomaan Metsäselaimen tunnuskoodiin, mikäli sinulla on metsänhoitoyhdistyksen tekemä käyttökelpoinen metsäsuunnitelma tai pienemmillä metsätiloilla metsäsuunnitelmaa kevyempi tilakartoitus metsäkuvioittain. Metsäselaintunnus luodaan halutessasi sinulle myös uuden metsäsuunnitelmien teon yhteydessä.  

Metsäselaimen ominaisuuksia

Metsäselaimesta näet tilallesi tai tiloillesi suunnitellut hakkuu- ja hoitotarpeet. Nämä näkyvät teemoittain metsäkuviotietojen perusteella. Voit tarkkailla metsätilaasi ilmakuvalta tai peruskarttapohjalta. Käytettävissäsi on koko Suomen peruskartat ja ilmakuvat. Metsätilojen kiinteistötunnukset, -rajat ja -kulmat näkyvät punaisilla tilarajaviivoilla.

Tällä hetkellä omien merkintöjen tekeminen on pois käytöstä, mutta omien kuljettujen reittien ja paikkojen tallennus onnistuu sujuvasti, sillä sovellus käyttää GPS -sijaintitietoa. Näet oman sijaintisi kartalla sinisen ympyrän kohdalla, jonka ympärillä on sininen GPS- tarkkuudesta ilmaiseva kehä. Tilarajoja ja pyykkejä etsiessä kannattaa odottaa että sininen kehä on mahdollisimman pieni sinisen ympyrän vierellä, tällöin sijainti on tarkin mahdollinen. 

Metsäselaimelta löydät siis:
- metsäsuunnitelman kuvioittaiset perustiedot
- puuston kasvuluokituksen
maapohjan rehevyyden
kuvion pinta-alan
viimeisimmän inventointivuoden metsäkuviolta
puumäärän puulajeittain

Klikkaamalla kohtaa "Näytä kaikki tiedot" saat esiin metsänhoidolle tai hakkuille ajoitetut vuodetSieltä löytyy myös puustotieto-ositteet ja arvio tuloista ja menoista. Puun hintatiedot tulevat Metsäselaimeen METLA:lta kerran kuukaudessa. Kun käytössä on tuoreet tiedot, hinta-arvio on metsäsuunnitelmasi hinta-arviota tarkempi ja toimivampi koko metsäsuunnitelman kymmenenvuotiskaudella.

Tietokoneen nettiversio Metsäselaimesta eroaa olennaisesti älylaiteversiosta siinä, ettei GPS-sijainti ole käytettävissä ja teemakarttoja on useampia.

Tulevaisuudessa molemmat versiot kehittyvät metsänomistajan omien merkintöjen osalta paremmaksi. Pyrimme ilmoittamaan tehdyistä ominaisuusuudistuksista tällä sivulla heti, kun niitä tulee. 

Metsäselaimen tietojen päivitys

Metsänhoitotyöt ja hakkuut, jotka on tehty omatoimisesti tai MHY:n kautta, päivittyvät metsäselaimeen kun toimihenkilö on ensin tehnyt kuviotietojen päivityksen MHY:n asiakasohjelmaan ja sen jälkeen tiedot on siirretty pilvipalveluun MHY:n toimesta. Metsänomistajan tulee tämän jälkeen päivittää omaa suunnitelmaan metsäselainsovelluksessa kohdasta "Päivitä suunnitelma".  Metsäselainta kannattaa päivittää tätä kautta ainakin kerran vuodessa ja useammin, jos metsässä on tehty töitä. Jos metsäkuviotietoja ei ole päivitetty tehtyjen töiden jälkeen, kannattaa olla yhteydessä omaan metsäasiantuntijaan ja pyytää kuviotietojen päivitystä. Myös omista töistä on hyvä raportoida, jotta ne siirtyvät selaimeen. 

Useimmin kysytyt kysymykset 

1. Missä älylaitteessa Metsäselain on käytettävissä? vs: Metsäselain on tuettu seuraavissa laitteissa: Kaikki iOS -laitteet, Android 2.3. tai uudempi ja Windows 8.1 tai uudempi
2. Kuinka monessa laitteessa tunnus toimii samanaikaisesti? vs: Tällä hetkellä sovellus toimii neljässä älylaitteessa samalla tunnuksella. Lisäksi voidaan käyttää kotitietokonetta joka ei vie laitepaikkoja.
3. Miksi laitteen sijaintitieto ei toimi? vs: Tarkista laitteen asetuksista, onko sijaintitiedon hakeminen sallittu. Esimerkiksi Androidista asetus löytyy katsomalla "Asetukset> Sijainti> Käytössä (vieritä Kyllä)". 
4. Kaikki kuviot eivät näy metsäsuunnitelmasta, mitä teen? vs: Ole yhteydessä metsäasiantuntijaasi, hän ohjaa asian selvitettäväksi eteenpäin. Todennäköisesti ongelma on tiedonsiirtohäiriössä.
5. Tunnus on lukittunut, mitä nyt teen? vs: Laita viestiä minna.kataja(a)mhy.fi. Lisäämme laitepaikkoja lisenssiin, niin ongelma poistuu.  
6. Kartalla näkyy vain osa metsätiloistani, miten muut saa näkyviin? vs: Muut tilat täytyy "etsiä" kartalta raahaamalla karttaa sormin kohti muita metsätiloja. Karttaa vois myös lähentää ja loitontaa sormin. 

Vinkkejä Metsäselaimen käyttöön

1. Kun olet kulkenut reitin metsäselaimen avulla ja olet nauhoittanut jäljen reitiltäsi, saat kulkemastasi reitistä kuvan puhelimella näytön kuvakaappaustyökalulla. Kuva on sitten helppo liittää vaikkapa sähköpostiviestiin. Useimmissa älypuhelimissa kuvakaappaus näytöltä onnistuu painamalla puhelimen sivussa olevaa äänenvoimakkuuspainiketta ja kameransuljin/ puhelimen näytönlukitusnäppäintä yhtaikaa pohjassa 2 sekuntia. Helpompi vaihtoehto voi olla valita ylhäältä tulevassa pikatyökaluvalikosta kohta, jossa on näytön kuvakaappaussymboli. Painamalla sitä puhelin ottaa näytönkaappauskuvan.
2. Sijantitietosi kartalla on sitä tarkempi, mitä pienempi sijaintia osoittavan sinisen pallon ympärilläoleva sininen kehä on. Huom. suuri kehä kertoo suuresta epätarkkuudesta sijainnissa!
3. Kannattaa aina nimetä omat reitit ja pisteet ennen niiden tallentamista, jotta niiden tunnistaminen on helpompaa kun tarkastelet omia reittejä ja pisteitä sovelluksen valikosta. 
4. Kartan etäisyyttä voi muuttaa älylaitteen sivusta löytyvästä äänenvoimakkuussäätimestä. Toinen vaihtoehto on raahata kahta sormenpäätä eri suuntaan, jolloin kartta loitontaa ja toiseen suuntaan sormia liikuttaessa kartta lähentää.

Mistä apua?

Mhy Satakunnan metsäselaimesta vastaa ensisijaisesti Minna Kataja. Voitte laittaa viestiä sähköpostiin etunimi.sukunimi(a)mhy.fi tai soittaa p. 044 377 6220.

Sivu päivitetty 10.9.2021