Ohjeita Metsäselaimen käyttöön

Metsäselain -sovellus toimii metsäsuunnitelman tukena maastossa tai missä tahansa päin Suomea riippumatta metsätilasi sijainnista. Metsäsuunnitelman lisätyökaluksi kehitetty sovellus löytyy älylaitteen mobiilikaupasta nimellä "metsäselain". Androideissa sovelluksen löytää Google Play -kaupasta ja iOS laitteissa App Storesta. Ladattuasi Metsäselaimen älylaitteeseesi, pääset asentamaan oman metsäsuunnitelmasi tunnuskoodilla, jonka MHY laatii tilauksesta. Tunnuskoodi koostuu suurista kirjaimista. 

Tunnuskoodi on toistaiseksi käytettävissä samanaikaisesti neljässä eri älylaitteessa, joista yksi voi olla vaikkapa tabletti ja kolme muuta älypuhelimia.  Viides käyttöönotettu laite lukittaa tunnuksen käytön. Mikäli tunnus lukittuu, voitte olla meihin yhteydessä niin lisäämme tunnuskoodiin laitepaikkoja. Näiden lisäksi voit käyttää samaa tunnusta omalta kannettavalta tai pöytäkoneelta Metsäselaimen web-versiolla (https://www.metsaselain.fi/login)Kotitietokoneversio ei kuluta laitepaikkoja lisenssistä. 

Olet oikeutettu maksuttomaan metsäselaimen tunnuskoodiin Satakunnan MHY:n jäsenetuna, mikäli sinulla on metsänhoitoyhdistyksen tekemä käyttökelpoinen metsäsuunnitelma tai pienemmillä metsätiloilla metsäsuunnitelmaa kevyempi tilakartoitus metsäkuvioittain. Metsäselain luodaan myös kaikkien uusien metsäsuunnitelmien teon yhteydessä, jos tilaaja näin haluaa.  

Ominaisuuksista lyhyesti

Metsäselaimesta näet tilallesi tai tiloillesi suunnitellut hakkuu- ja hoitotarpeet teemoittain metsäkuviotietojen perusteella. Selaimessa voit tarkkailla metsätilaasi ilmakuvalta tai peruskarttapohjalta. Nähtävissä on koko Suomen peruskartat ja ilmakuvat. Metsätilojen kiinteistötunnukset, -rajat ja -kulmat näkyvät punaisilla tilarajaviivoilla myös joka puolelta Suomea. Tällä hetkellä omien merkintöjen tekeminen on pois käytöstä, mutta omien kuljettujen reittien ja paikkojen tallennus onnistuu sujuvasti, sillä sovellus käyttää GPS -sijaintitietoa. Näet oman sijaintisi kartalla sinisen ympyrän kohdalla, jonka ympärillä on sininen GPS- tarkkuudesta ilmaiseva kehä. Tilarajoja ja pyykkejä etsiessä kannattaa odottaa että sininen kehä on mahdollisimman pieni sinisen ympyrän vierellä, tällöin sijainti on tarkin mahdollinen. 

Metsäselaimelta löydät metsäsuunnitelman kuvioittaiset perustiedot kuten puuston kasvuluokituksen, maapohjan rehevyyden, kuvion pinta-alan, viimeisimmän inventointivuoden metsäkuviolta sekä puumäärän puulajeittain. Lisäksi metsänhoidolle tai hakkuille esitetään ajoitetut vuodet, kun klikkaat kohtaa "Näytä kaikki tiedot". Sieltä löytyy myös puustotieto-ositteet ja arvio tuloista ja menoista. Puun hintatiedot tulevat METLA:lta kerran kuukaudessa automaattisesti Metsäselaimeen, joten hinta-arvio on metsäsuunnitelmasi hinta-arviota tarkempi ja toimivami koko metsäsuunnitelman kymmenenvuotiskaudella. Kotitietokoneen WEB -versio Metsäselaimesta eroaa olennaisesti älylaiteversiosta siinä, ettei GPS-sijainti ole käytettävissä ja teemakarttoja on useampia. Tulevaisuudessa molemmat versiot kehittyvät metsänomistajan omien merkintöjen osalta paremmaksi. Pyrimme ilmoittamaan tehdyistä ominaisuusuudistuksista tällä sivulla heti, kun niitä tulee. 

Metsäselaimen tietojen päivityksestä

Metsänhoitotyöt ja hakkuut, jotka on tehty omatoimisesti tai MHY:n kautta, päivittyvät metsäselaimeen kun toimihenkilö on ensin tehnyt kuviotietojen päivityksen MHY:n asiakasohjelmaan ja sen jälkeen tiedot on siirretty pilvipalveluun MHY:n toimesta. Metsänomistajan tulee tämän jälkeen päivittää omaa suunnitelmaan metsäselainsovelluksessa kohdasta "Päivitä suunnitelma".  Metsäselainta kannattaa päivittää tätä kautta ainakin kerran vuodessa ja useammin, jos metsässä on tehty töitä. Jos metsäkuviotietoja ei ole päivitetty tehtyjen töiden jälkeen, kannattaa olla yhteydessä omaan metsäasiantuntijaan ja pyytää kuviotietojen päivitystä. Myös omista töistä on hyvä raportoida, jotta ne siirtyvät selaimeen. 

Useimmin tulevia ongelmia ja kysymyksiä: 

1. Missä älylaitteessa Metsäselain on käytettävissä? vs: Metsäselain on tuettu seuraavissa laitteissa: Kaikki iOS -laitteet, Android 2.3. tai uudempi ja Windows 8.1 tai uudempi
2. Kuinka monessa laitteessa tunnus toimii samanaikaisesti? vs: Tällä hetkellä sovellus toimii neljässä älylaitteessa samalla tunnuksella. Lisäksi voidaan käyttää kotitietokonetta joka ei vie laitepaikkoja.
3. Miksi laitteen sijaintitieto ei toimi? vs: Tarkista laitteen asetuksista, onko sijaintitiedon hakeminen sallittu. Esimerkiksi Androidista asetus löytyy katsomalla "Asetukset> Sijainti> Käytössä (vieritä Kyllä)". 
4. Kaikki kuviot eivät näy metsäsuunnitelmasta, mitä teen? vs: Ole yhteydessä metsäasiantuntijaasi, hän ohjaa asian selvitettäväksi eteenpäin. Todennäköisesti ongelma on tiedonsiirtohäiriössä.
5. Tunnus on lukittunut, mitä nyt teen? vs: Laita viestiä henna.vormisto-kupi(a)mhy.fi. Lisäämme laitepaikkoja lisenssiin, niin ongelma poistuu.  
6. Kartalla näkyy vain osa metsätiloistani, miten muut saa näkyviin? vs: Muut tilat täytyy "etsiä" kartalta raahaamalla karttaa sormin kohti muita metsätiloja. Karttaa vois myös lähentää ja loitontaa sormin. 

Vinkkejä: 

1. Kun olet kulkenut reitin metsäselaimen avulla ja olet nauhoittanut jäljen reitiltäsi, saat kulkemastasi reitistä kuvan puhelimella näytön kuvakaappaustyökalulla. Kuva on sitten helppo liittää vaikkapa sähköpostiviestiin. Useimmissa älypuhelimissa kuvakaappaus näytöltä onnistuu painamalla puhelimen sivussa olevaa äänenvoimakkuuspainiketta ja kameransuljin/ puhelimen näytönlukitusnäppäintä yhtaikaa pohjassa 2 sekuntia. Helpompi vaihtoehto voi olla valita ylhäältä tulevassa pikatyökaluvalikosta kohta, jossa on näytön kuvakaappaussymboli. Painamalla sitä puhelin ottaa näytönkaappauskuvan.
2. Sijantitietosi kartalla on sitä tarkempi, mitä pienempi sijaintia osoittavan sinisen pallon ympärilläoleva sininen kehä on. Huom. suuri kehä kertoo suuresta epätarkkuudesta sijainnissa!
3. Kannattaa aina nimetä omat reitit ja pisteet ennen niiden tallentamista, jotta niiden tunnistaminen on helpompaa kun tarkastelet omia reittejä ja pisteitä sovelluksen valikosta. 
4. Kartan etäisyyttä voi muuttaa älylaitteen sivusta löytyvästä äänenvoimakkuussäätimestä. Toinen vaihtoehto on raahata kahta sormenpäätä eri suuntaan, jolloin kartta loitontaa ja toiseen suuntaan sormia liikuttaessa kartta lähentää.

Mistä apua?
Mhy Satakunnan metsäselaimesta vastaa ensisijaisesti Henna Vormisto-Kupi. Voitte laittaa viestiä sähköpostiin etunimi.sukunimi(a)mhy.fi tai soittaa p. 044 377 6216.

Viimeksi päivitetty 4.10.2019