Valtuustossa metsänomistaja saa olla näköalapaikalla- lähde ehdokkaaksi!

09.9.2020

Haapajärvinen Paavo Laajalahti on parhaillaan Metsänhoitoyhdistys Pyhä-Kalan valtuustossa, näillä näkymin viimeistä kauttaan. Metsänhoitoyhdistys on Paavolle tuttu vuosikymmenten takaa, sillä jo vuonna 1978 kävi yhdistyksen metsäneuvojan kanssa katsomassa raivauskohdetta palstallaan.

 -Lähdin neljä vuotta sitten metsävaaleihin mukaan ja läpimeno oli minulle yllätys. Valtuustossa olen saanut olla näköalapaikalla kaikessa mitä tulee tämän alueen metsätalouteen. Tietoa valtuutetuille tulee paljon, Laajalahti kertoo.   -Tämä kulunut aika valtuutettuna on antanut hyvän käsityksen MHY Pyhä-Kalan toiminnasta. Yhdistys on hyvin hoidettu organisaatio ja se tekee laajasti myös liiketoimintaa. Metsänhoitoyhdistys hoitaa metsät ja metsänomistajat. Jäsenmaksut ovat olleet hyvissä käsissä, niitä ei ole kylvetty turhuuksiin.

Hallitus on puheenjohtajan johdolla luovinut toimintaa karikoita vältellen ja me valtuutetut olemme syynänneet esitetyt asiat tarkasti tutkaillen, Paavo Laajalahti kuvailee.  -Toimihenkilöt kentällä ja konttoreilla ovat ahkeroineet mallikkaasti, metsänomistajien parhaaksi.
Metsänhoitoyhdistykset ovat olleet kuluneina vuosina muutosten myllerryksissä.
  -Metsänhoitomaksu poistui vuonna 2014, eikä jäsenyys ole enää itsestäänselvyys. Tästä huolimatta Pyhä-Kala on onnistunut pitämään jäsenmääränsä aika hyvin. Jäsenmäärä on tällä hetkellä 84% tietämillä, mikä on valtakunnallisestikin kärkitasoa noin 60 metsänhoitoyhdistyksen joukossa. Hyvä jäsenpito kertoo yhdistyksen saavuttaneen metsänomistajien luottamuksen, se luottamushan on lunastettava joka vuosi, Laajalahti muistuttaa.

Hyvä järjestäytymisaste on Laajalahden mukaan turva metsänomistajille, joita uhkaavat monet rajoitukset.   -EU:n puolelta on väläytelty hakkuiden rajoituksia. Brysselissä pelkona on puumäärän väheneminen, vaikka metsät kasvavat rutkasti enemmän kuin niitä hakataan ja kasvu vaan kiihtyy koko ajan. Toisaalta ympäristöjärjestöjen ”ansiokas” toiminta metsäalaa vastaan näyttää voimistuvan joka sektorilla. Uusien tehdashankkeiden rattaisiin heitellään kapuloita koko ajan - vai pitäisikö sanoa, että sinne nakellaan ratakiskonpätkiä. Jossain suunnalla kesämökkiläisetkin ovat jo väläytelleet, että hakkuulupa on saatava myös heiltä. Uusimpana sektorina on tullut nämä metsäkylvyt. Saapa nähdä, mihinkä nuo kylpyreissut tulevaisuudessa johtavat. Tämä kaikki tietysti omalta osaltaan tarkoittaa sitä, että metsänomistajien onkin syytä järjestäytyä entistä tiiviimmin yhteen rintamaan.

Nyt kun vaalit lähestyvät Paavo Laajalahti kehottaa jäseniä asettumaan rohkeasti ehdokkaaksi ja käyttämään äänioikeutta ahkerasti. Metsänhoitoyhdistykset valvovat ja hoitavat parhaiten metsänomistajien asioita kaikilla metsäalan sektoreilla nyt ja tulevaisuudessa.   -Itse en aio enää asettua ehdolle syksyn vaaleissa. Laskeskelin, että jos tulisin valituksi, niin vaalikauden lopulla olisin jo 70-vuotias, joten totesin, etten lähde enää mukaan vaaleihin vaan annan tilaa nuoremmille, sanoo entinen risutallousneuvos, nykyisin tukkitallousneuvos, jonnijoutava joutoukko, eläkeläinen Paavo Laajalahti.