Puukauppakatsaus - puusta on kysyntää

20.9.2018

Puukaupassa tulossa ennätysvuosi

 

Kuluvan vuoden puukauppa on käynyt vauhdikkaasti ja puuta on ollut hyvin tarjolla. Tammi-elokuussa Pohjois-Suomen ostomäärä oli kolmanneksen edellisvuotta suurempi: 4 884 000 m3 (2017: 3 666 000). Pohjois-Pohjanmaalla alkuvuoden puukauppa on reilun neljänneksen edellisvuotta edellä, 2 408 000 m3 (1 903 000). Kotimaan puumarkkinanäkymä jatkuu edelleen myönteisenä. Metsänhoitoyhdistys Pyhä-Kalan arvion mukaan kaikille puutavaralajeille on kysyntää, kertoo johtaja Maunu Kilpivaara. Olemme hyvin päässeet mukaan puukaupan huippusuhdanteen vauhtiin. Leimausmäärämme on alkuvuonna syyskuun puoliväliin mennessä 31 % vuosikymmenen keskiarvoa suurempi ja ero viimevuotiseen on vielä jonkin verran isompi.

 

 

Leimikon kilpailutus ja katkonnan valvonta varmistavat puukaupan onnistumisen

 

Valtakirjakaupan suosio on myös tässä markkinatilanteessa säilynyt hyvänä ja olemmekin tehneet puukauppoja noin 40 % keskimääräistä enemmän. Puunostajia on Pyhä- ja Kalajokilaaksojen alueella kunnasta riippuen 6-8. Valtakirjakauppapalvelu on helppo ja turvallinen vaihtoehto puukauppaan. Etenkin nyt kun lähes kaikki puunostajat haluavat jättää tarjouksen leimikosta, tarjousten vertailu on melkoisen haasteellista maallikolle. Täytyy lisäksi muistaa, että puunostaja on aina puukaupan ammattilainen, suosittelen antamaan puunmyynnin myös ammattilaisen käsiin, jotta voidaan välttyä puukauppaan liittyviltä ikäviltä lieveilmiöiltä, muistuttaa Kilpivaara.

 

Suhdanteen ennustetaan jatkuvan hyvänä

 

PTT:n tuoreen kansantalousennusteen mukaan Suomen talouden noususuhdanne jatkuu edelleen ensi vuonna, vaikkakin hidastuen. Pahin uhka maailmantaloudelle tulee Kiinan ja Yhdysvaltojen kauppakiistasta, joka on yhä kärjistymässä. Massa-, kartonki- ja paperiteollisuuden markkinatilanne on säilynyt ennallaan. Vientimäärät ja -hinnat Suomesta ovat kasvaneet viime vuodesta, ja toimialan kannattavuus on säilynyt erinomaisena. Sahatavaran vienti sen sijaan supistui ensimmäisen vuosipuoliskon aikana kokonaisuudessaan neljä prosenttia edellisvuodesta. Kuusisahatavaran markkinanäkymää lähitulevaisuudessa eniten heikentää erittäin laajat kirjanpainajatuhot Keski-Euroopassa ja Ruotsissa. Ruotsalaisilla sahatavaran tuottajilla on myös heikko kruunu puolellaan.

 

 

Lisätietoja:

Maunu Kilpivaara

johtaja, 0442438275

Metsänhoitoyhdistys Pyhä-Kala ry

Savarinväylä 2, 84100 Ylivieska