Puukaupan huippusuhdanne jatkuu

05.9.2018

Miljoonan kuution leimausmäärä rikkoutuu kuluvana vuonna, viimeksi miljoona rikkoutui edellisen huippusuhdanteen aikaan 2007 kun leimausmäärä ylitti 1,1, miljoonaa kuutiota. Kevättalvelta alkanut puukaupan huippusuhdanne jatkuu, vaikka toistaiseksi parhain hintapiikki nähtiinkin touko-kesäkuun vaihteessa. Päätehakkuulla tukkipuun hintataso on edelleen 13-14 % eli 7-8 euroa tavanomaista korkeammalla. Kuitupuun hinnannousu lähti käyntiin tukkia hitaammin, mutta on nyt noussut 15-20 % eli 3-4 euroa keskimääräistä korkeammaksi. Kaikille puutavaralajeille on kysyntää. Tarjontaakin on puukauppamäärien perusteella kokonaisuutena ollut riittävästi ainakin Mhy Pyhä-Kalan alueella. Leimausmäärämme on ollutkin tammi-elokuussa 29 % kuluvan vuosikymmenen keskiarvoa korkeampi mikä on pitänyt myös alueen puunostajat kiireisenä. Kauppaakin on tehty hyvin, siellä on leimausmäärääkin kovemmat kasvuluvut eli tammi-elokuussa on myyty 48 % vuosikymmenen keskiarvoa enemmän myhäilee Johtaja Maunu Kilpivaara metsänhoitoyhdistys Pyhä-Kalasta.   

 

Puukaupan huippusuhdannetta varjostaa se, että teollisuudella olisi mahdollisuus maksaa nykyistä vielä huomattavasti korkeampia puunhintoja. Sellun hinta on edelleen voimakkaasti noussut, ja useat selluntuottajat ovat ilmoittaneet hinnankorotuksista lähikuukausille mikä ennustaa suhdanteen jatkuvan hyvänä. Kuitupuun hinta on Suomessa vihdoinkin ollut nousussa, mutta kehitys on ollut muita pohjoismaita ja baltiaa hitaampaa. Tämän takia kuitupuun vienti kasvaa edelleen. Varsin erikoinenhan tämä tilanne on, Tullin kesäkuun tilastojen mukaan Suomeen tuodaan nyt havukuitua joka maksaa rajalla 58-59 euroa kuutiolle. Kotimaan tienvarsihinnat ovat samaan aikaan noin 33-36 euroa. Harmittaahan se, ettei suomalaista metsänomistajaa päästetä nauttimaan metsäteollisuuden huippukorkeasta puustamaksukyvystä.

 

Metsänhoitoyhdistyksistä löytyy aina ajantasaisin ja tarkin puukauppatieto

 

Jokaisen puukaupan onnistumisessa kilpailutus ja katkonnan valvonta ovat avainasemassa. Puukauppaa suunnittelevan metsänomistajan kannattaa aina tarkistaa paikallinen puun kysyntä- ja hintatilanne omasta metsänhoitoyhdistyksestä. Sieltä löytyy kaikissa puumarkkinatilanteissa ajantasaisin, monipuolisin ja tarkin puukauppatieto. Huippusuhdanteen aikana tehdyssä puukaupassa korjuun valvonta nousee tavanomaista tärkeämmäksi. Puukaupassa sovitaan yleensä kahden vuoden korjuuajasta. Voi olla, ettei puunostaja ehdi hakata myymääsi leimikkoa huippusuhdanteen aikana jolloin lopputuotemarkkinoilla voi tulla hintaromahdus ennen kuin leimikkosi puutavara on jalostettu. Tällaisessa tilanteessa on erityisen tärkeää, että korjuun valvonta on ammattimaisen puunmyyjän eli metsänhoitoyhdistyksen metsäasiantuntijan vastuulla. Valtakirjakauppapalvelu puukaupassa takaa, että voit nukkua yösi murehtimatta näitä puukauppaan liittyviä ikävämpiä puolia.