Mittausmännyn kesän pituuskasvu

11.8.2021

Kasvutulos koepuulla hyvä

Sievin asemakylällä tehdyn sattumanvaraisesti valitun kuivahkolla kankaalla kasvavan männyn pituuskasvua seurattiin tämän kesän ajan . Taimikko on kylvetty 14 vuotta sitten ja varhaisperkattu vuonna 2014. 

Silmun kärjestä silmun kärkeen taimi kasvoi mittausaikana 64 cm. Kasvu alkoi toukokuun alun lämpimällä jaksolla jatkuen hitaana toukokuun loppupuolen kylmemmällä jaksolla. Kasvu kiihtyi kesäkuun alussa ollen parhaimmillaan 3cm/pv. Pituuskasvu päättyi 4.7.2021. Taimikossa on 3000 runkoa hehtaarilla. Jos kyseisen taimen kasvu olisi keskikasvu, niin hehtaarin kaikkien puiden pituuskasvu yhteensä on 1920 m. 

Männyn ja kuusen pituuskasvu poikkeavat toisistaan

Männyn kasvu määräytyy pääosin edellisen vuoden mukaan kun taas kuusella kasvuun vaikuttavat kuluvan kasvukauden olosuhteet. Kaikki on kiinni siitä onko lämpöä ja sateita elokuussa silmujen ja neulasaiheiden kehittymisen aikana riittävästi. Tämän kesän säät näkyvät pituuskasvussa ensi vuonna, joten nyt vaikuttaa hyvältä kun on sateita saatu ja lämpöä riittää. 

Huolehdi että taimilla on tilaa kasvaa

Metsänomistajana voit vaikuttaa puiden kasvuun kasvatustiheyttä säätelemällä. Jos taimikko jää liian tiheäksi, puut jäävät ohuiksi ja liian harvassa kasvaessaan mänty kehittyy paksuoksaiseksi mikä heikentää puun laatua.

 mittauspiste    mittaus