Metsäuutisia

17.10.2014

Metsien pakkosuojelusta luovutaan
Tuore ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen ilmoitti 15.10, että ympäristöministeriön valmistelemaa soidensuojelun täydennysohjelmaa aletaan rakentaa vapaaehtoisuuden pohjalta ja pakkosuojelusta luovutaan. Metsänhoitoyhdistys Kalajokilaakso on tyytyväinen ympäristöministerin linjaukseen ja pitää vapaaehtoista mallia ainoana oikeana tapana edetä asiassa. Arvokkaiden metsäalueiden suojeluun tähtäävän Metso-ohjelman onnistuminen on osoittanut, että vapaaehtoinen metsien suojelu on mahdollista ja se voi edetä ilman ristiriitoja. Samalla rakennetaan lisää luottamusta ympäristöhallinnon ja maanomistajien välille. Pakkosuojelu on menneen aikakauden jäänne, joka toivon mukaan tällä linjauksella jää historiaan.
Luontoarvoiltaan arvokkaiden suokokonaisuuksien suojelussa tulee edetä vapaaehtoisuuden ja täyden korvauksen periaatteiden pohjalta ja talousmetsien liittämistä suokokonaisuuksiin kannattaa välttää. Nykymetsänomistajat varmasti ymmärtävät arvokkaan suoluonnon merkityksen myös täällä Kalajokilaaksossa ja ovat valmiita neuvottelemaan kohteiden pysyvästä suojelusta selkeiden pelisääntöjen voimassa ollen.
Kaikki luonnontilaiset suot ovat tälläkin hetkellä metsäsertifioinnin kriteerien mukaisesti rajattu aktiivisen metsätalouden ulkopuolelle, joten vapaaehtoisen suojelun kautta tapahtuva eteneminen ei vaaranna yhtäkään luontoarvoiltaan arvokasta suokohdetta.
HUOM! Metsänhoitoyhdistyksen yhdessä muiden tahojen kanssa lokakuun lopulle suunittelema asiaa koskeva tiedotustilaisuus on peruttu tarpeettomana.

Metsätiedon portaat - kurssi jatkuu 28.10.
Metsäalan perustietoa haluaville metsänomistajille tarkoitettu Metsätiedon portaat - iltakurssi jatkuu puukauppaillan merkeissä tiistaina 28.10.2014 klo 18.00 - 20.30 Ylivieskan uimahallin kokoushuoneessa. Tervetuloa mukaan sekä ensimmäisenä iltana mukana olleet että uudet kurssilaiset. Kolmen illan sarjan viimeinen tilaisuus pidetään samassa paikassa maanantaina 17.11. klo 18. Silloin puhutaan metsäoamisuuden hallinnan asioista. Uudet tulijat ilmoittakaa tulostanne Eija Maliselle sp. eija.malinen@mhy.fi tai puh. 044-578 0329. Iltakurssisarjan koko ohjelma aukeaa tästä.

Taimikon syystarkastuksen aikaa
Talvi tekee tuloaan. Nyt olisi aika käydä tarkistamassa ennen lumen tuloa muutaman viime vuoden aikana viljellyt taimikot. Ainakin mustikkatyypin ja sitä rehevimmillä mailla heinä on saattanut vallata aluetta ja talven tullen heinä kaatuu taimien päälle. Kun lumi sitten pahentaa asiaa, saattaa taimia kuolla talven aikana. Ainakin pahimmat alueet kannattaa tarkastaa ja vapauttaa taimet polkemalla taimien ympärillä oleva heinä maahan. Näin turvataan taimien jatkokehitys ja samalla tulee tarkastettua mahdollinen täydennystarve, josta taimia on päässyt tuhoutumaan syystä taikka toisesta. Varsinainen täydennysistutus tapahtuu sitten vasta ensi keväänä, jos sellaiselle tarvetta ilmenee.

Metsäkiinteistöjä myytävänä
Metsänhoitoyhdistys Kalajokilaakson alueella on jälleen myytävänä kymmenkunta metsäkiinteistöä tai muuta kohdetta, joista Alavieskassa yksi, Haapajärvellä kuusi, Pyhäjärvellä kaksi ja Ylivieskassa kolme kohdetta. Käykääpä tutustumassa tarjontaamme osoitteessa www.metsatilat.fi