Kysyntä on tehnyt puun hinnoille hyvää
pyha-kala
Lopputuotemarkkinoiden epävarmuus on lisääntynyt, mikä näkyy metsäyhtiöiden alhaisempina tuloksina ja ennakkoarvioita vaisumpana puun kysyntänä loppuvuodeksi. Metsänomistajien kannattaa suhtautua tilanteeseen rauhallisesti. Noususuhdanteessa moni metsänomistaja ihmetteli, ettei puun hinta reagoi suhteessa lopputuotteiden korkeaan hintaan. Kyllä se reagoi, mutta ei niin voimakkaasti ja usein hieman viiveellä. Laskusuhdanteessa puun hinta ei myöskään ole reagoinut niin voimakkaasti lopputuotteiden hintojen laskuun.
Metsänomistajan on tärkeintä kilpailuttaa puukaupat ja välttää sitoutumista yhteen ostajaan. Yksi ostaja ei voi olla paras vaihtoehto suhdanteesta toiseen.
Puukauppamäärät ovat laskeneet ennakkoarvioita voimakkaammin. Vielä toukokuussa puuta ostettiin ajankohtaan nähden historian eniten, mutta kesäkuussa kauppamäärät lähtivät laskemaan. Tehtailla on ollut seisokkeja normaalia enemmän ja kapasiteetin käyntiaste on laskenut erityisesti kemiallisella metsäteollisuudella voimakkaasti alaspäin. Syyskaudelle odotukset puukaupasta ovatkin ennakkoarvioita alhaisemmat.
Metsänhoitoyhdistys Pyhä-Kalan toimialueella puukauppaa on tehty hieman viimevuotista enemmän elokuun lopun tilanteessa, kertoo johtaja Maunu Kilpivaara. Keväällä ja kesällä nähdyt 80 euron ylitykset tukkipuun hinnassa eivät oikeen metsänomistajia innostaneet puukaupoille. Kysyntää on ollut koko ajan enemmän mitä tarjontaa ja se onkin tehnyt hinnoille hyvää. Puun hinnoista kuitenkin eniten on noussut kuitupuun hinta joten kovin kysyntä tälläkin hetkellä on kuituvaltaisista leimikoista.
Metsäteollisuuden suhdanteet ovat laskeneet jo kuukausia, mutta nyt se alkaa vasta näkymään puun hintojen taittumisena laskuun näin elokuussa. Siltikin elokuun keskihinnat esimerkiksi kuitupuulla päätehakkuuleimikoissa on noin 40 % viime vuoden elokuun hintoja paremmat. Vastaavasti tukkipuun hinnat ovat nyt noin 8 % viimevuotista paremmat
Puun kysyntä jatkuu hyvänä etenkin Pohjois-Suomessa, missä on valmistumassa kuiduttavalle teollisuudelle puun käyttöä lisääviä investointeja.
Erityisesti kuitupuun hinnoissa tapahtui merkittävä käänne johtuen Venäjän tuonnin loppumisesta. Energiakriisi lisäsi puun käyttöä entisestään ja loi aidon perälaudan kuitupuun hinnallekin. Venäjän tuontikielloille ei näy loppua ja puuta ei ole pystytty paikkaamaan muulla tuonnilla. Se on lisännyt ja monipuolistanut kotimaan puunhankintaa. Toisaalta suhdanteen käännyttyä heikommaksi esimerkiksi Kotkan Sunilan tehdas on ilmoittanut suunnittelevansa sulkevansa tuotantonsa.
Kuukauden nosto:
Metsänhoitoyhdistysten valtakirjakauppa on puun myyntiä välittäjän avulla. Se sopii niin helppoa metsätaloutta arvostavalle kuin vaativammallekin metsänomistajalle. Metsänomistajan kannattaa tiedostaa sen tarjoamat kattavat hyödyt. Yleisen puumarkkinatilanteen analysointi sekä erilaisten tarjousten ja katkonnan vertaileminen vaativat tietoa ja taitoa. Metsänhoitoyhdistyksen ammattilaisilla on viimeisin tieto ja käsitys alueellisesta ja paikallisesta puumarkkinatilanteesta.
Päivitettyjä tilastoja puumarkkinoilta ja metsäteollisuudesta, metsänhoitoyhdistysten valtakirjakauppojen hintatilastot sekä Luonnonvarakeskuksen puukaupan viikkotilastot löydät osoitteesta https://www.mtk.fi/puumarkkinat
Maunu Kilpivaara, johtaja, p. 0442438275
Metsänhoitoyhdistys Pyhä-Kala ry