Kevään metsänviljelykausi puolivälissä

25.5.2020

Vaikka kevät on edennyt viileänä, niin lumettoman ja roudattoman talven jälkeen metsänviljelytöihin päästiin toukokuun alkupuolella. Tällä hetkellä toukokuun kääntyessä lopuilleen alkavat istutukset ja kylvöt olla puolivälissä. 

Pitkästä aikaa männyn taimet loppuivat hieman kesken. Taimitarhoilla on mäntyä kevättalvella kylvetty kasvihuoneisiin kosolti, mutta ne ovat metsään istutettavassa kunnossa vasta elokuun lopulla. Metsänhoitoyhdistys Pyhä-Kala välittää tänä vuonna noin 2,7 miljoonaa tainta mikä on lähes sama määrä kuin edellisvuonna. Mäntyä olisi mennyt enemmänkin, mutta se on loppunut kesken koko Suomesta, kertoo kenttäpäällikkö Jussi Rissanen Mhy Pyhä-Kalasta. Taimet hankitaan paikallisilta taimitoimittajilta Oulaisista ja Kannuksesta. Taimista reilu miljoona istutetaan metsänomistajien toimesta ja 1,5 miljoonaa metsureidemme toimesta. Istutustöissä meillä työskentelee viitisenkymmentä metsuria. Metsänomistajien itsensä istuttamilla työmailla työskentelee Vapun ja Juhannuksen välillä kaikkiaan 600-700 metsänomistajaa. Aika montaa perhettä tämä metsänviljelykausi koskettaa näissä jokilaaksoissa, kertoo Rissanen. Meillä on ollut jo vuosia tarjolla myös koneistutus, jota voi pitää erikoisuutena jo ihan valtakunnan tasollakin. Istutuskoneita ei koko Suomessakaan ole kuin pari- kolmekymmentä. Istutuskone tekee maanmuokkauksen ja istutustyön samalla kertaa.

Syysistutus on yhtä hyvä vaihtoehto kuin kevät istutuskin, taimet kannattaa istuttaa jo varhain syksyllä eli elokuun lopulla tai viimeistään syyskuun alkupuolella, jotta ne ehtivät kunnolla juurtua ja talveentua ennen maan routaantumista.