Taimikon syystarkastus

Lokakuussa on taimikon syystarkastuksen aika

Metsänviljelyn jälkeen kannattaa uusi taimikko tarkastaa syksyllä ennen kuin lumi sataa maahan. Toimenpide kannattaa uusia muutamana peräkkäisenä syksynä.

Taimikon kunto on syytä tarkastaa vähintään kahden vuoden ajan viljelyn jälkeen. Syystarkastus on hyvä tehdä  syys-lokakuussa, eli hyvissä ajoin ennen talven tuloa. Ainakin mustikkatyypin ja sitä rehevämmät uudistusalat kannattaa tarkistaa. Yleensä rehevät maapohjat on istutettu kuusen taimilla, mutta mikäli rehevälle maapohjalle on viljelty mäntyä, on tarkistus vielä tärkeämpää.

Rehevä maa heinittyy herkästi

Mitä rehevämpi on maa, sitä enemmän se pukkaa heinää ja muuta pintakasvillisuutta. Otollisin aika taimien syystarkastukseen on aivan loppusyksystä, jolloin heinä on kasvunsa kasvanut ja alkaa kulottua talven tuloa odotellen. Silloin vihreät taimet löytyvät heinän seasta helpommin kuin kesällä. Heinäntorjunta on yksinkertaisimmillaan sitä, että kävellään taimirivit läpi ja siellä missä heinää on niin paljon, että se uhkaa kaatua taimen päälle, poljetaan heinä maahan taimen ympäriltä. Vankka keppi on myös hyvä. Sillä on näppärä siirrellä heiniä syrjään taimen päältä. Mikäli pitkä heinä pääsee kaatumaan taimen päälle, lumi saattaa painaa taimen talven aikana maata vastan ja tukahduttaa pahimmillaan taimen hengiltä.

Kevättä odotellessa

Samalla tarkastuskäynnillä kannattaa huomioida myös se, miten taimet ovat kesän aikana kehittyneet ja ovatko tuholaiset tehneet vahinkoja taimikossa. Kannattaa ainakin noin silmävaraisesti tarkastella taimikon tiheyttä. Mikäli taimia on kuollut ja taimikko on käynyt harvaksi, on syytä varautua täydennysistutukseen.
Täydennysviljelymielessä asiaan on hyvä palata ensi keväänä. Laitetaan muistilokeroon mahdollinen vajaa taimikko ja käydään katsastamassa se vielä keväällä.  Siinä vaiheessa on oikea aika päättää lopullinen täydennyksen tarve ja laajuus. Isoja täydennystaimia saa keväällä omasta metsänhoitoyhdistyksestä.