Puumarkkinakatsaus joulukuu 2023

pohjois-pirkka

Tuoko joululahjat hyvä vai paha pukki?

-Puukaupan kilpailuttaminen on ylivertainen metsänomistajalle kylkiäisiin, bonuksiin ja takuuhintoihin verrattuna

Joulu lähestyy ja kulunut vuosi tekee loppuaan. Puumarkkinoillakin on yhteenvedon aika. Metsänomistajan on hyvä hetki rauhoittua miettimään kuluneen vuoden onnistumisia puukaupoissa ja mitkä tekijät niihin vaikuttivat. Saavutinko hyvät hinnat niiden oikealla ajoituksella vai kilpailuttamalla puun ostajat? Vai oliko puukaupan ajoituksella mitään merkitystä, kun alkuvuoden puukaupoille oli olemassa hintatakuu? Puukaupan kilpailuttaminen on tärkein keino reiluuttaa puukauppoja ja saada sillä hetkellä paras puukauppatarjous.

Tarjouksissa on ollut tänä vuonna todella isoja eroja ostajien välillä. Puukaupan halpuuttaminen onkin verhoiltu puukaupan markkinointiin, joissa puukaupan kylkiäisillä, bonuksilla ja takuuhintajärjestelmillä yritetään perustella heikompia tarjouksia. Metsänhoitoyhdistykset ovat metsänomistajien etuja ajavia palveluorganisaatioita, joiden tehtävä on auttaa metsänhoitoon ja puukauppaan liittyvissä valinnoissa. Paikallinen metsänhoitoyhdistys on metsän ja puukaupan asiantuntija vaikeissakin päätöksissä.

Puukauppatilanne on ollut kuluvana vuonna poukkoilevaa. Alkuvuosi lähti hitaasti liikenteeseen ja käynnistyessään keväällä kiihtyi kaikkien aikojen korkeimpiin puunmyyntilukuihin. Kesän jälkeen puukauppa alkoi taas yskimään ja alakulo jatkui pitkälle syksyyn. Vasta aivan loppuvuodesta puukauppa on taas alkanut hieman viriämään. Vaisun puukaupan takia, puun hinnat ovat jatkaneet laskuaan kesästä lähtien. Puun hinnan luisu on loppunut ja hinnat ovat olleet jo hienoisessa nousussa. Hintojen nousu hyvien korjuukelien ja edullisempien talvikorjuukohteiden ostoaikaan kertookin parantuneesta puun kysynnästä ja ostettujen pystyvarantojen alhaisesta tasosta.

Puun kysyntä on voimistumassa ja metsäennusteet lupaavatkin nousevia puunkäyttömääriä ensi vuodeksi. Puun ostajat ovat käynnistäneet mainoskampanjoitaan vauhdilla. Takuuhintoja ja bonuksia on alettu mainostamaan aktiivisesti. Metsänomistajan kannattaakin hetkeksi pysähtyä miettimään niiden merkitystä. Markkinoinnin tarkoitus on vedota ihmisten tunteisiin ja hämärtää näin puukaupan todellisia tulovaikutuksia. Vastavetona voi käyttää puukauppojen kilpailuttamista. Puukaupan tarjouksissa nähdään tällä hetkellä isoja vaihteluita, jotka tarkoittavat keskimääräisiin puukauppoihin tuhansien eurojen hintaeroja. Niitä kannattaa ajoittain pysähtyä vertailemaan puukaupassa markkinoitaviin etuihin.

Puukaupan kylkiäisenä voidaan tarjota muutaman metsänhoitoetuja tai esimerkiksi puukaupan bonuksia, joiden merkitys on parhaimmillaankin muutaman satasen, mutta ei missään nimessä tuhansia euroja keskimääräisille puukaupoille. Samoin takuuhintajärjestelmissä on olemassa epämääräiset hintaleikkurit, jolloin merkitys jää vaisuksi. Vaisuksi niiden merkityksen on tehnyt puun hinnan laskeminen loppuvuodesta verrattuna alkuvuoteen. Takuuhinnoista on turha odotella joululahjoja tänäkään vuonna.

Kuukauden nosto:

Metsätietämyksen hämärtyessä Metsänhoitoyhdistys auttaa

Taloustutkimus Oy:n Metsämiesten Säätiölle teettämässä kyselyssä käy ilmi, että peräti 44 prosenttia suomalaisista luuli virheellisesti, että valtio tai metsäteollisuus omistaa eniten metsää Suomessa. Metsänomistajilla on hyvä käsitys siitä, mitä metsillään tekevät, oli kyse sitten puuntuotannosta tai suojelusta. Vaikka metsänomistajat ovat Suomessa aktiivisia, tuo tulevaisuus mukanaan omia haasteitaan. Metsänomistajienkin tietämyksessä on aina parannettavaa. Toisaalta metsäammattilaisten ja organisaatioiden tehtävä on tarjota apua ja palveluita metsänomistajille. Metsänhoitoyhdistysten verkosto tarjoaa apua metsänhoitoon ja puukauppaan liittyvissä asioissa. Puukaupassa on kysymys isoista rahoista, joten metsänomistaja haluaa turvautua metsänomistajien etuja ajavaan metsäammattilaiseen. Metsänhoitoyhdistyksessä on jokaiselle metsänomistajajäsenelle oma metsäneuvoja.   

Päivitettyjä tilastoja puumarkkinoilta ja metsäteollisuudesta, metsänhoitoyhdistysten valtakirjakauppojen hintatilastot sekä Luonnonvarakeskuksen puukaupan viikkotilastot löydät osoitteesta https://www.mtk.fi/puumarkkinat

Kalle Karttunen, tutkimuspäällikkö

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Ajankohtaista

 1. Toimihenkilöiden kesälomakalenetri 2024

  Pohjois-Pirkka

  Lue lisää
 2. Puumarkkinakatsaus kesäkuu 2024

  Puumarkkinakatsaus kesäkuu 2024

  Pohjois-Pirkka

 3. Puumarkkinakatsaus maaliskuun 2024

  Pohjois-Pirkka

2024 © Metsänhoitoyhdistykset