Vieno-myrskystä selvittiin säikähdyksellä

17.6.2021

Alkuviikosta puhkunut kesäinen Vieno-myrsky aiheutti Pohjois-Karjalassakin paljon sähkökatkoja ja pelastuslaitokselle tehtäviä. Metsien osalta ensimmäiset havainnot näyttäisivät siltä, että myrskystä selvittiin kuitenkin säikähdyksellä. Koko maakunnan alueelta on havaintoja yksittäisistä tuulenkaadoista ja korkeintaan muutamien kymmenien runkojen yhtenäisistä tuhoalueista. Isoja yhtenäisiä tuhoalueita ei ainakaan vielä ole tullut tietoomme.

Metsänomistajien kannattaa kuitenkin käydä tarkistamassa tilanne omassa metsässä ja muistaa hyönteistuhojen vaara, jos havupuuta on kaatunut yksittäisiä runkoja enemmän. Metsätuholain mukaan kaadettu tai esimerkiksi myrskyssä kaatunut havupuu on poistettava metsästä, jos esimerkiksi tuulen kaatamia järeitä kuusia on yli 10 kuutiometriä hehtaarilla tai mäntyjä yli 20 kuutiometriä hehtaarilla. Metsätuholain määräyksistä tarkemmin Metsäkeskuksen sivuilta: https://www.metsakeskus.fi/fi/metsan-kaytto-ja-omistus/oikeudet-ja-velvollisuudet/metsaa-koskevia-saadoksia

Yksittäiset kaatuneet puut kannattaa kuitenkin jättää metsään lisäämään lahopuuta ja siten rikastuttamaan luonnon monimuotoisuutta.

Oma metsäasiantuntijasi tuntee metsäsi paikallisen tilanteen parhaiten sekä neuvoo esimerkiksi metsätuholakiin liittyvissä asioissa ja auttaa tarvittaessa tuhopuiden myynnissä.