Valtuusto kokoontui ja uudisti jäsenmaksurakenteen

18.12.2020

Mhy Pohjois-Karjalan uusi vastavalittu valtuusto kokoontui sääntömääräiseen syyskokoukseen 18.12. etäyhteydellä korona -rajoitusten takia. Kokouksessa käsiteltiin normaalien sääntömääräisten asioiden, kuten henkilövalinnat, jäsenmaksut, toimintasuunnitelma ja budjetti, lisäksi tällä kertaa myös sääntömuutos.

Jäsenille entistäkin paremmat edut vuonna 2021

Mhy Pohjois-Karjalan jäsenet saavat ensi vuonna käyttöönsä uuden sähköisen asiointipalvelun OmaMetsän. OmaMetsä -palvelussa metsänomistaja voi hallita metsäomaisuuttaan ja asioida sähköisesti ajasta ja paikasta riippumatta. Palvelut tulevat OmaMetsään vaiheittain vuoden 2021 aikana. Ensimmäinen versio julkaistaan heti alkuvuodesta. Palvelussa on ajankohtaisia sisältöjä, työkaluja omien metsävaratietojen sekä puukauppaan ja metsänhoitoon liittyvien toimenpiteiden hallintaan. Ensi vuoden aikana palvelussa onnistuu myös työmaiden ja sopimusten hallinta, sähköiset allekirjoitukset, arkistoinnit ja veropalvelut. Bitcomp Oy:n tuottamaa palvelua voi käyttää sujuvasti eri päätelaitteilla mukaan luettuna älypuhelimet ja tablettitietokoneet.

- Odotamme sähköisestä OmaMetsä -palvelukanavasta metsänomistajien suosituinta sähköistä palvelualustaa. Toki metsänhoitoyhdistysten vahvuutena säilyy jatkossakin henkilökohtainen palvelu, jota saa kaikilla 13 palvelutoimistollamme 56 toimihenkilön toimesta, Mhy Pohjois-Karjalan johtaja Harri Välimäki toteaa.

Vuoden aikana on neuvoteltu paljon uusia valtakunnallisia jäsenetuja monien yritysten kanssa. Nämä edut löytyvät osoitteesta www.mtkhankinnat.fi. Keskeisiä jäsenetuja ovat PEFC-metsäsertifiointi, jäsenhintaiset palvelut, metsäkäynnit, asiakaslehdet ja metsänomistajatapahtumat.

Kehittyvien yhteistyökumppanietujen lisäksi tuomme ensi vuoden aikana jäsenillemme hyvin konkreettisia ja rahanarvoisia etuja muun muassa uudistamalla palvelujemme hinnoittelua. Metsänomistajan kannattaa todellakin olla jäsen ja käyttää aktiivisesti metsänhoitoyhdistyksen palveluja, kun jo ennestään metsänomistajaystävällisten hintojemme lisäksi jäsenemme saavat näitä uusia etuja. Nämä ”bonukset” tulevat metsänomistajan eduksi ja konkreettisesti näkyviin heti laskutuksen yhteydessä, jatkaa johtaja Välimäki

Syyskokous valitsi valtuuston puheenjohtajiston ja hallituksen

Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Teuvo Maksimainen Ilomantsista ja varapuheenjohtajaksi Ville Kuivalainen Lieksasta.

Hallitukseen kaudelle 2021-2022 valittiin 

o Kuronen Mika, Tohmajärvi
o Nevalainen Ilpo, Nurmes
o Nevalainen Jarmo, Juuka
o Otronen Päivikki, Liperi
o Pennanen Päivi, Kitee
o Ryynänen Timo, Lieksa
o Tanskanen Paavo, Polvijärvi
o Timonen Jaana, Kitee
o Asikainen Pekka, Rääkkylä
o Vatanen Timo, Joensuu

Jäsenmaksuperusteet yhtenäistyvät

Jäsenmaksujärjestelmä uudistuu valtakunnallisesti selkeämmäksi ja yhtenäisemmäksi. Valtakunnallinen järjestöuudistus erottaa mhy:n jäsenmaksun ja edunvalvontamaksun toisistaan. MTK:n valtuuskunnan päättämän uuden mallin mukaisesti jäsenmaksu määräytyy yhdistyksen valtuuston päättämästä jäsenmaksusta ja MTK:n valtuuskunnan päättämästä edunvalvontamaksusta. Edunvalvontamaksu kattaa kaiken edunvalvonnan, jota metsänomistajien hyväksi tehdään ”puun juurelta Brysseliin”. Jäsen saa käyttöönsä sen ansiosta myös laajat valtakunnalliset MTK -Hankintojen edut.

Useat metsänhoitoyhdistykset uudistavat valtakunnallisten päätösten vuoksi jäsenmaksujaan ja jäsenmaksurakenteitaan, kuten Metsänhoitoyhdistys Pohjois-Karjalakin. Jäsenet saavat vuonna 2021 jäsenmaksunsa uudistunein perustein. Jos metsänomistaja on useamman metsänhoitoyhdistyksen tai tuottajayhdistyksen jäsen, kaikkien jäsenmaksut ja jäsenkortit tulevat nyt samalla kertaa.

Mhy Pohjois-Karjalan jäsenmaksut säilyivät ennallaan. Jäsenmaksu on porrastettu kahteen luokkaan metsähehtaarien mukaan, kuten ennenkin. Ainoastaan luokkarajan kohdalla tehtiin pakollinen hienosäätö, jonka seurauksena jäsenmaksurakenne yhtenäistyy MTK:n ja muiden yhdistysten kanssa. Jäsenmaksu alle 20 hehtaaria metsää omistavilta jäseniltä on 60 euroa ja 20 hehtaaria tai enemmän omistavilta 105 euroa. Jäsenmaksun lisäksi tulee edunvalvontamaksu 18 euroa. Kannattajajäsenten maksu säilyi ennallaan 30 eurossa. Kannattajajäseniä edunvalvontamaksu ei koske. Uudet jäsenkortit lähetetään laskun yhteydessä helmikuussa, kuten aiemminkin. Jäsenkorttia tarvitaan jäsenetuja käytettäessä.

Säännöt uudistuvat 

Järjestöuudistus on puhututtanut pitkään valtakunnallisesti sekä metsänhoitoyhdistys- että MTK-kentällä. Kyse on suuresta muutoksesta, joka vaikuttaa jäsenmaksurakenteen lisäksi muun muassa tasapuolistamalla ja yhtenäistämällä koko järjestön käytäntöjä sekä mahdollistamalla uudenlaiset jäsenpalvelut, kuten jäsenpalvelualusta OIVA:n käyttöönoton. Valtuuston puheenjohtaja Teuvo Maksimainen pohjusti sääntömuutosta vakuuttamalla muutoksen olevan koko järjestön ja kentän kannalta hyvä ja pitkään valmisteltu asia joka takaa jäsenten saamien etujen kehittymisen. Huolella valmisteltu uudistus herätti vain vähäistä keskustelua valtuustossa ja hallituksen valmistelemat sääntö- ja jäsenmaksurakennemuutos hyväksyttiinkin yksimielisesti. 

Metsäpinta-alaan perustuvat jäsenmaksut vuonna 2021:

  Hehtaarimäärä Mhy P-K jäsenmaksu Edunvalvontamaksu (MTK) Yhteensä eur
Metsäpinta-ala alle 20 ha 0,00 - 19,99 60 18 78
Metsäpinta-ala yli 20 ha 20,00 - 105 18 123
Henkilö- ja kannattajajäsenet   30   30

Aviopuolisoiden erikseen omistamien tilojen kohdalla edunvalvontamaksu veloitetaan vain kerran, mikäli molempien tilat ovat saman y-tunnuksen alla.