Tilakauppa kannattaa antaa ammattilaisen hoidettavaksi

10.2.2021

Onnistunut tilakauppa

Kuolinpesä oli päättänyt, että Lieksassa sijaitseva noin 19 hehtaarin metsätila myydään.  Karjalan Metsätilat Oy:n Joona Turunen (erityisasiantuntija, LKV) oli tehnyt kevättalvella 2020 perunkirjoitusta varten metsäarvion, jossa hehtaarihinnaksi oli arvioitu noin 3000 euroa.

Kuolinpesän puolesta asioita hoiti Nokialla asuva Pirjo Vepsäläinen. Hän joutui tilakauppaa tehdessään uuteen tilanteeseen:

-En ollut perillä metsätilakaupan kiemuroista. Esimerkiksi hintataso tuli selville Joona Turusen perunkirjoitusta varten tekemästä metsäarviosta, Pirjo Vepsäläinen kertoo.

Kun metsätilan myynnistä oli päätetty, Vepsäläinen kertoo saaneensa tuttaviltaan tietoa mahdollisista ostajista, ja ottaneensa niihin suoraan yhteyttä. Kuolinpesä sai yhden tarjouksen – yritykseltä, joka on viime vuosina ostanut paljon metsätiloja eri puolilta Suomea. Tarjous oli reilusti alle perunkirjoitukseen kirjatun, joten kuolinpesä ei sille lämmennyt.

Tilakauppa syntyi

Pirjo Vepsäläinen otti seuraavaksi yhteyttä Joona Turuseen, jonka kanssa hän oli asioinut jo perunkirjoituksen yhteydessä. Kauppa-asiaa käytiin läpi sekä puhelimitse että sähköpostitse.

-Turunen selvitti hyvin, miten prosessi etenee. Sovimme, että hän ottaa tilan myyntiin, Vepsäläinen muistelee.

Kauppoja hierottiin syksyllä 2020. Metsätila myytiin lopulta hinnalla, joka ylitti selvästi perukirjaa varten tehdyn metsäarvion.

-Voin suositella metsätilan myynnissä Karjalan Metsätiloja välittäjänä, joka on alansa ammattilainen, Pirjo Vepsäläinen kiittelee.

-Saatiin markkinahinta. Voi sanoa, että kuolinpesä sai vastinetta välityspalkkiolle, tyytyväinen Turunen puolestaan tuumii.

Tilan myyntiprosessi tehtiin mahdollisimman käteväksi muualla asuvien kuolinpesän osakkaiden kannalta: myyntitoimeksianto allekirjoitettiin sähköisesti ja varsinainen kauppa tehtiin valtakirjojen avustuksella.

Tärkeitä vinkkejä

Seuraavaksi tilakauppaa harkitseville vinkkejä, jotka tarjoaa Karjalan Metsätilojen erityisasiantuntija, LKV Aija Koistinen:

-Jos myyjällä on perillisiä, kannattaa aina selvittää, onko nuoremmalla polvella kiinnostusta metsätilan hoitamiseen – jos on, tulee kyseeseen sukupolvenvaihdos.

-Jos myyjänä on kuolinpesä, on myynnistä keskusteltava avoimesti kaikkien osakkaiden kesken – kaikilla osakkailla tulee olla sama tahtotila.

-Ennen myyntiä olisi hyvä tehdä ajantasainen tila-arvio ja selvittää mahdolliset luovutusvoittoseuraamukset.

-Puhtaalla metsätilalla on parempi kysyntä kuin tiloilla, joissa on vanhoja rakennuksia. Niillä on usein enemmän tunnearvoa kuin varsinaista markkina-arvoa.

-Myynti ehdottomasti kilpailutuksen kautta. Kannattaa laittaa tila Karjalan Metsätilat Oy LKV:n välitykseen.