Metsissä valtavat lumituhot – pahin tilanne Valtimolla, Nurmeksessa ja Lieksassa

03.1.2018

Metsänhoitoyhdistys Pohjois-Karjalan alueella on alustavien arvioiden perusteella kymmenien tuhansien kuutioiden tuhot. Lumen painon alla on kaatunut ja katkennut jopa tukkirunkoja. Myös taimikot ovat paikoin pahassa jamassa.

Metsäasiantuntija Jussi Kettusen mukaan lähiaikojen lumisateet sekä sään vaihtelut ovat aiheuttaneet valtavia tuhoja varsinkin Nurmeksessa ja Valtimolla. – Korkeammille paikoille ja vaaroille mentäessä näkyy lumien aiheuttamat tuhot selkeästi. Loppuviikoksi on luvattu lumisadetta, joka pahentaa entisestään tilannetta. Nyt ei missään nimessä pidä mennä metsään tarkistamaan tuhoja, sillä jopa juurineen kaatuvat puut aiheuttavat hengenvaaran.

Mhy Pohjois-Karjalan Nurmeksen toimisto on saanut metsänomistajien tuhotarkastuspyyntöjä kymmenittäin. Myös Ilomantsin vaara-alueilla on tuhoista tullut ilmoituksia metsäasiantuntijoille.

Metsänomistajia kehotetaan tarkastamaan omat metsänsä lumituhojen osalta myöhemmin, kun lumet ovat tippuneet puista. Metsään ei ole menemistä nyt, kun tilanne on päällä. -Lumituhoihin on mahdollista saada korvausta metsävakuutuksesta. Tällöin pitää ottaa yhteyttä suoraan vakuutusyhtiöön. Jos vakuutusta ei ole, niin silloin yhteyttä metsänhoitoyhdistykseen, niin katsotaan voidaanko tehdä leimikko, kertoo metsäasiantuntija Kettunen.