Metsänomistajalla on keväällä paljon tehtävää

27.4.2020

Metsänomistaja, hyviä uutisia: puumarkkinoilla on odotuksia paremmasta ajasta, vaikka koronaepidemia luokin epävarmuutta. Kesäkohteiden kysyntä on alkanut ja puukauppaa tehdään viikoittain. Nyt on oiva aika laittaa puukauppa käyntiin ja teettää  puunmyyntisuunnitelma - samalla saat ajankohtaista tietoa puumarkkinasta. 

Puukauppatarjousten ero jopa 7 000 euroa, eroa myös mitta- ja laatuvaatimuksissa

Sopiva kelirikkoaikaan hakattavissa oleva leimikko saatetaan hakata nyt nopeasti. Kontiolahdella toimiva metsäasiantuntija Jukka-Pekka Pyykkö teki perjantaina metsänomistajan puolesta valtakirjakaupat ja seuraavana arkipäivänä kone oli jo hakkaamassa.

- Kelirikkokohteet ovat nyt haluttuja. Toinen asia ovat merkittävät hintaerot tarjouksissa, mikä on tyypillistä epävakaan markkinan aikaan. Kilpailutin metsänomistajan puolesta keskikokoista päätehakkuuleimikkoa, jonka tarjouksissa oli lopulta 7 000 euron ero huonoimman ja parhaimman välillä, Pyykkö kertoo.

- Metsänomistajan kannattaa olla tarkkana muutenkin, sillä ostajien mitta- ja laatuvaatimuksissa on suuria eroja ja myös puusta maksettava hinta vaihtelee ostajittain. Kesäkorjuukelpoisilla leimikoilla hintataso on varsin hyvä. Hintoihin ei ole tullut notkahdusta, vaan parhaimmissa tarjouksissa hinta on pitkän ajan keskiarvoon verrattuna hyvällä tasolla.

Haluatko tietää lisää, katso video katkonnan vaikutuksesta puun myyntituloon >>

Puukauppa, taimikonhoidot, lannoitus…

Metsänomistaminen on pitkäjänteistä työtä. Sen osoitti muun muassa yhteyttä ottanut metsänomistaja, joka halusi tehdä nyt kiireellä puukaupan, koska osakkeiden hinnat ovat alhaalla ja hän halusi sijoittaa puukaupparahat heti eteenpäin.

Jos puukauppa on nyt ajankohtainen, niin ota yhteyttä metsäasiantuntijaasi ja laita kauppa vireille. Samalla voit tarkistuttaa taimikoiden hoitotarpeen (video >>) ja miettiä onko sopivia kesäkauden lannoituksia (video >>), jotka toteutamme yhteishankkeina. Tilaamalla työtä kauttamme huolehdit paikallisten metsäalan yrittäjien työllisyydestä. Pidetään työt metsissä käynnissä nyt poikkeusolojen aikaan ja vältetään maakunnan yrittäjien turhat lomautukset.

Pyydä tarjous: lupaamme kilpailukykyisen hinnan. Hoidamme metsänomistajien asioita normaalisti koronaepidemian aikana. Metsäasiantuntijoitamme saattaa olla etätöissä kotona ja yhteydenottoja toivomme ensisijassa puhelimen tai sähköpostin välityksellä. Soitellaan >>.

Paljon muutakin voi metsänomistaja nyt tehdä:

1. Rajojen etsiminen Metsäselaimen avulla. Metsäselain-sovellus näyttää aina sijainnin, joten se on hyvä apuväline rajojen ja rajapyykkien etsimiseen.

2. Taimikoiden ja nuorten metsien tarkastus. Liikkuminen on nyt helppoa ja paikoin hanki kantaa pakkasyön jälkeen. Taimikoiden tarkastuskierroksella voi tutkia, löytyykö jälkiä esimerkiksi hirven tai myyrän aiheuttamista tuhoista. Jos hirvituhoja löytyy, tuhoista voi hakea korvausta Metsäkeskuksen kautta ja tilanteesta kannattaa antaa vinkkiä paikalliselle metsästysseuralle. Jos riistalle on viety nuolukiviä, niin muistathan ettei niitä kannata viedä houkuttimeksi taimikoihin.

3. Lunta on nyt vähän tai ei lainkaan. Nuorissa taimikoissa voi heinätä sekä tehdä itse varhaisperkausta ja taimikonhoitoa, jos raivaussahan käsittely on hallussa. Jos taimikonhoitoon on tulossa Kemera-tukea, niin muistathan tehdä hakemuksen ennen töiden aloittamista. Katso video turvavarusteista raivaussahatyöhön >> . Tältä Metsänhoidon ABC-kanavalta löydät lisää ajankohtaisia videoita!

4. Juuri nyt voi tehdä myös paperitöitä:
- tarkistaa onko vakuutukset ajan tasalla
- tehdä metsäverotuksen valmistelevia töitä eli luoda vaikkapa excel-pohjan ajopäiväkirjaa ja kuittien seurantaa varten
- päivittää metsäsuunnitelmaan tehdyt työt sekä tietenkin tarkastaa suunnitelmasta mitä lähivuosille on suunniteltu.