Blogi: Uskallammeko nähdä metsän ja luonnon palveluna?

pohjois-karjala

Luonnon monimuotoisuuden edistämisen keinoja pohditaan tällä hetkellä laajasti. Metso -ohjelma, joka perustuu vapaaehtoisiin sopimuksiin, on ollut menestyksekäs. Taustalla on yhteiskunnan rahoitus. Markkinoihin perustuvia malleja ei kuitenkaan aiemmin ole ollut tarjolla. Luontoarvot.fi -palvelu on tuonut kaikille mahdollisuuden osallistua luontoarvojen säilyttämiseen ja luonnon monimuotoisuuden edistämiseen.

Luontoarvomarkkinat avaavat metsänomistajille mahdollisuuden uudenlaiseen tulevaisuuteen, jossa luontoarvot toimivat paitsi ympäristön säilyttäjinä myös merkittävänä tulonlähteenä. Keskeinen osa vapaaehtoisia luontoarvomarkkinoita on toimiva kauppapaikka, joka tuo yhteen luontoarvoista kiinnostuneet osapuolet. Pelkkä markkinapaikka ei kuitenkaan riitä. Luontoarvomarkkinoiden ​syntyminen ei ole mahdollista, ​mikäli metsänomistajat eivät ole keskeisesti mukana.​ Vapaaehtoisten luontoarvomarkkinoiden toimivuus vaatii lisäksi selkeitä sopimusmalleja, jotka määrittelevät luontoarvojen ylläpitämisen ehdot ja vastuut.​

Jotta luontoarvot voivat muuttua kaupallisiksi palveluiksi, tarvitaan niiden tehokasta tuotteistamista. Tämä voi sisältää esimerkiksi luonnon monimuotoisuuden tukemista, virkistys- ja matkailupalveluita tai vesistöjen suojelua. Palvelujen selkeä määrittely mahdollistaa niiden arvon kaupallisen hyödyntämisen.​

Luontoarvot.fi -palvelussa metsänomistajat voivat tarjota metsissään olevia monimuotoisuuskohteita ostettavaksi, vuokrattavaksi tai muuten käytettäväksi. Kohteet voivat vaihdella yksittäisistä säästöpuista pysyviin suojelualueisiin tai riistatiheiköistä soiden ennallistamiseen.

Vastaavasti luontoarvoista kiinnostuneet henkilöt, yritykset ja muut toimijat voivat julkaista hankintailmoituksia tai ostotarjouksia haluamistaan luontokohteista, rakennepiirteistä tai vaikkapa ennallistamistoimista.

Palvelussa on käyttäjien vapaasti valittavissa, millaisia luontoarvoja tuodaan ostettavaksi, myytäväksi tai vuokrattavaksi. Luontoarvoja ei ole vielä tässä vaiheessa tuotteistettu tai standardoitu. Arvottaminen ja hinnoittelu tapahtuu ostajan ja myyjän välillä. Luontoarvokohteita voivat olla esimerkiksi Metso -elinympäristöt tai niitä muistuttavat kohteet, joihin ei kuitenkaan ole saatavilla julkista rahoitusta.

MTK ja Metsänhoitoyhdistys kutsuu metsänomistajat ja muut toimijat rohkeasti mukaan palvelun kehittämistyöhön. Luontoarvot.fi -palvelu tuo MTK:n tavoitteen mukaisesti markkinarahoitusta monimuotoisuuden turvaamiseen, tarjoaa metsänomistajille vaihtoehtoisia tulolähteitä metsistään ja toimii rohkaisuna kaikille tekoihin luonnon monimuotoisuuden hyväksi.

Seppo Niskanen

kenttäpäällikkö

MTK Metsänomistajat

Ajankohtaista

  1. Uusi metsäasiantuntija Argillander aloitti Lieksan toimistolla

    Uusi metsäasiantuntija Argillander aloitti Lieksan toimistolla

    Pohjois-Karjala

    Toivotamme lämpimästi tervetulleeksi uuden Lieksan toimiston metsäasiantuntijan metsätalousinsinööri (AMK) Aleksi Argillanderin. "Mukava päästä soveltamaan koulussa oppimaani metsäosaamista käytännössä. Lieksa on tullut tutuksi menneen vuoden aikana, ja olen viihtynyt siellä hyvin. Erityisesti pidän kaupungin yhteisöllisyydestä ja luonnossa liikkumisen mahdollisuuksista.

    Lue lisää
  2. Mhy Pohjois-Karjalan vuosi 2023 pakettiin

    Mhy Pohjois-Karjalan vuosi 2023 pakettiin

    Pohjois-Karjala

    Metsänhoitoyhdistys Pohjois-Karjalan valtuusto piti viimeisen virallisen kokouksensa nykyisellä kokoonpanolla Joensuussa 9.4. Kevätkokouksessa läsnä olivat läsnä kaikki 39 valtuutettua yhtä lukuun ottamatta. Loppusyksystä pidetään valtuustovaalit ja metsänhoitoyhdistykselle valitaan tuolloin uusien sääntöjen mukainen aiempaa pienempi 28 jäseninen valtuusto.

  3. Ensimmäinen ”Viestintää tukeva työnantaja” -palkinto Metsänhoitoyhdistys Pohjois-Karjalalle

    Ensimmäinen ”Viestintää tukeva työnantaja” -palkinto Metsänhoitoyhdistys Pohjois-Karjalalle

    Pohjois-Karjala

    Ensimmäinen Viestintää tukeva työnantaja -palkinto on nyt myönnetty Metsänhoitoyhdistys Pohjois-Karjalalle. Palkinto käsittää 2 000 euron rahapalkinnon sekä kunniakirjan. Lisäksi palkinnon saaja saa käyttöönsä sen viestinnällisestä yhteiskuntavastuusta kertovan tunnuksen.

2024 © Metsänhoitoyhdistykset