Viikko metsäjohtajan matkassa

pirkanmaa

Marraskuun lopussa metsä on vallannut median ja kahvipöytäkeskustelut. Metsänomistajat ovat hämmentyneitä. Vallalla on viisastelu – mitä vähemmän jollain on tietoa metsistä, sitä vahvemmat mielipiteet. Hypätään viikoksi metsäjohtajan saappaisiin.

Maanantaina etusivun uutisiin

Kello 6:22. Unisin silmin Ylöjärveltä junaan ja kohti Helsinkiä. Junassa on hyvää aikaa perehtyä edessä oleviin tapaamisiin. Kun neuvotteluihin menee muita paremmin valmistautuneena, on metsänomistajaa helpoin puolustaa.

Junalta puolijuoksua MTK:n operatiivisen johdon palaveriin. Tsekataan haasteet, varmistetaan tavoitteet, mietitään toimenpiteet. Samaan aikaan Teams-viestit paukkuvat, kun oma metsäporukka kehittää toisessa palaverissa työkaluja metsänomistajan aseman parantamiseksi puumarkkinoilla.

Harmillisesti sovittu ympäristöjärjestötapaaminen peruuntui sairastumisen takia. Mahtaako johtua biologitaustastani, mutta ympäristöjärjestöjenkin kanssa on luontevaa kehittää metsänomistajien asioita.

Jään miettimään, mistä johtuvat kommentit, ettei MTK näy tarpeeksi julkisuudessa EU-asioissa. Olemme luultavasti aktiivisin taho Suomessa kertomaan EU:n metsäaikeista. Itselläni on mediakontakteja joka päivä. Lounaan jälkeinen keskustelu Kauppalehden kanssa johti seuraavan päivän etusivun uutiseen: Olkaa varuillanne, taksonomia tekee paluun.

Työ vie mukanaan suureen osaan Suomen metsäpäätöspöydistä ja kokoonpanoista. Iltapäivällä varapuheenjohtajana vedän metsänomistajille tärkeän Metsäkeskuksen johtokunnan kokouksen. Päivän viimeinen kolmituntinen menee Suomen puukauppa Oy:n eli Kuution hallituksen strategiatyössä. Onko sähköinen puukauppa yleistymässä vai ei?

Junamatkalla kotiin tulee hyvä mieli sähköposteja lukiessa. Metsänomistajilta tuli kiitosta kenttäpäällikkömme antamasta tuulivoima-avusta. Iso metsänomistajaryhmä oli pärjännyt avun kanssa neuvotteluissa hyvin.

Tiistaina verkkarit jalassa sohvalla

Tiistain vietän kotisohvalla verkkokokouksissa. Suomen Metsäsäätiön vpj:nä yhdessä pj:n ja tj:n kanssa pohdimme säätiön kehittämistä. Metsäsäätiöhän osaltaan varmistaa, että metsänomistajan puille on menekkiä. Ennen lounasta muutamassa haastattelussa käydään läpi mm. sitä, onko kilpailulainsäädäntö metsänomistajan kannalta oikeudenmukainen ja miten metsien sitoma hiili käännetään tuloksi metsänomistajille. Ei voi olla niin, että joku muu saisi rahallisen hyödyn siitä, että metsänomistajan omistamaan puuhun sitoutuu hiiltä.

Meillä on MTK:ssa valtavan hieno 20 henkilön metsäjengi. Osa työtäni on auttaa asiantuntijoita menestymään hommissaan. Lounaan jälkeen käymme läpi erään asiantuntijan työpöydällä olevaa, jokaista suomalaista metsänomistajaa koskevaa kehittämisasiaa. Mikään ei hitsaa työporukkaa paremmin yhteen  kuin yhdessä saavutetut metsänomistajaa auttavat läpimurrot. Jokaisella asiantuntijallemme on selkeät vastuualueet. Lisäksi MTK:n muilla linjoilla moni tekee töitä metsänomistamisen eteen.

Mhyt ja MTK yhdessä metsänomistajan asialla

Keskiviikkoaamuna Mhy-johtajien kanssa pohditaan metsänomistajien eteen tehtäviä asioita puumarkkinoista yksityisteihin. Harva oivaltaa sitä, miten vahva järjestö metsänomistajilla on apunaan puun juurelta Brysseliin.

Aamupäivällä EU-biodiversiteettistrategian ohjausryhmän kokouksessa saadaan Suomen suojelulupauksia koskeva työ metsänomistajan näkökulmasta oikeille raiteille. Loppupäivän olen järjestöhommissa kuulolla, kun MTK:n valtuuskunta päättää järjestön suurista linjoista seuraavalle vuodelle. Valtuuskunta kiittelee, että tänä vuonna on onnistuttu saamaan tietoa lopputuotemarkkinoista metsänomistajille ja jopa kuitupuun hinta nousuun. Ensi vuonna laitetaan lisää vauhtia.

Valtuuskunnasta pikapiipahdus Maalaistentaloon, jossa vieraana Mhy Pyhä-Kala ja heidän jäseniään. Ilta päättyy ministeri Kurvisen isännöimällä päivällisellä.

Iloa ja epäuskoa Brysselissä

Loppuviikko meneekin Brysselissä. Torstaina Helsingistä aamukoneella parlamentin kokoukseen. Yhteistyössä on voimaa: olemme kolmen Pohjoismaan kollegan ja meidän Brysselissä olevan asiantuntijan Maria Pohjalan kanssa parin päivän kiertueella tavoitteena saada esillä olevia ennallistamista ja taksonomiaa ohjattua oikeaan suuntaan. Parlamentissa raportoivalle mepille kerromme ennallistamisen hyvistä ja huonoista puolista.

Seuraavassa palaverissa perehdytämme taksonomia-asiantuntijaa siihen, millaiset kriteerit olisivat oikeasti toimivat. Illalla käymme vielä sidosryhmien kanssa läpi hiilinieluja ja sitä, mikä mättää elinympäristöjen luokittelussa.

Perjantain tapaaminen komission ilmasto- ja ympäristöasiantuntijoiden kanssa tuo heille tietoa metsätaloudestamme ja me saamme tärkeää tietoa siitä, missä eri asioiden valmistelussa mennään. Esille tulee monta seikkaa, jotka Brysselissä on joko tahallaan tai vahingossa ymmärretty väärin. Niitä sitten asiantuntijamme oikovat, omat jatkotapaamiset myös laitettiin vireille.

Tunneskaala Brysselissä vaihtelee ilosta epäuskoon ja kiukkuun. Brysselissä on aivan arkipäivää, että asioita valmistelevat tahot väittävät puuta heinää. Toisaalta joukossa on myös hyvin kuuntelevia virkamiehiä, jotka keräävät faktoja ja tekevät niistä fiksuja linjauksia.

Yksi kohokohta Brysselissä on lounastaminen Brysselin toimistomme metsäharjoittelijan kanssa. Valmistumisvaiheessa olevilla opiskelijoilla on aina uusia ajatuksia, ja järjestömme kautta kymmenet tulevat ammattilaiset pääsevät kiinni mielekkäisiin haasteisiin.

Metsänomistajien kysymyksiin tulee vastata

Työni on valitettavasti valtavasti priorisointia: kaikkeen ei ehdi mukaan, mutta metsänomistajien yhteydenottoihin pyrin aina vastaamaan. Sieltä tulee kuitenkin se viisaus, minkä eteen töitä teemme.

Tämäkin viikko oli täynnä perusasioiden vääntämistä, tavoitteena varmistaa metsänomistajan mahdollisuus metsiensä käyttöön oli kyseessä sitten hakkuut tai suojelu, retkeily tai metsästys. Kaikkiin päiviin mahtuu myös hurjasti arkista puurtamista, kymmeniä sähköposteja, viestejä ja puheluita. Myös somessa pitää olla mukana. Moni päättäjä ja media seuraa Twitteriä. Sen kautta tapahtuu osa nykypäivän edunvalvonnasta. Metsäjohtajan työ on monipuolista vaikuttamista, tilanteen mukaan elämistä, ennakointia, reagointia, yhteistyötä – metsänomistajan mahdollisuuksien rakentamista.

Kirjoitan tätä lentokoneessa kotimatkalla. Paluulento on Pirkkalassa 00.35 ja siitä suoraan viikonlopun viettoon – saunan lämmittäminen jäänee kuitenkin seuraavaan iltaan. Viikonloppu pyhitetään perheelle.

Taivaalla Itämeren yllä 25.11.2022

Marko Mäki-Hakola

MTK:n metsäjohtaja

kuva Marko Brysselin toimistolla.
Toinen työpisteeni sijaitsee Brysselissä Suomen maa- ja metsätalouden osuuskuntien toimistolla. Edunvalvontaa on tehty yhdessä jo 30 vuotta.

Ajankohtaista

 1. Valtion yksityistieavustuksiin roima korotus

  Valtion yksityistieavustuksiin roima korotus

  Pirkanmaa

  Valtio avustaa yksityisteiden peruskorjauksia ja erityiskohteiden, kuten lossien ja lauttojen, vuotuisia kustannuksia. Valtionosuutta tukikelpoisista menoista nostettiin reilusti 1.1.2023 alkaen määräaikaisesti kolmeksi vuodeksi. Tarjolla on siis lisää rahaa tiekunnille ja alentamaan tieosakkaiden omarahoitusosuutta.

  Lue lisää
 2. Apua metsäveroilmoitukseen

  Apua metsäveroilmoitukseen

  Pirkanmaa

  Tarvitsetko apua metsäveroilmoituksen tekemisessä? Metsäveroilmoituksen laatiminen ei ole koskaan ollut näin helppoa kuin Metsäveropalvelumme avulla.

 3. Joulun aukiolomuistio

  Joulun aukiolomuistio

  Pirkanmaa

  Toimistojemme joulun aukiolot voit tarkistaa täältä.

2023 © Metsänhoitoyhdistykset