Nyt kysytään energiapuuta kaikilta kohteilta

05.9.2018

Kuitupuun hyvä kysyntä näkyy energiapuupuolella siirtymisenä kokopuun korjuuseen. Nuoria metsiä voidaan parhaimmillaan laittaa kuntoon korvauksetta. Silloin korkeat korjuukulut nollautuvat energiapuutulojen ja Kemera-korvausten turvin. Kemera-varoja on tarjolla vuoteen 2020 saakka. Jos tukia karsitaan, energiapuutuki on kärkipäässä.

Samaa kokopuuta, kuitenkin ilman Kemera-tukea, voidaan korjata myös pellonreunoilta ja teidenvarsilta. Pelkkää pajua kasvavat kohteet eivät kuitenkaan ole kelvollisia, sillä niistä ei kerry tarpeeksi puuta. Kuivan kesän jälkeen ennen runsaita sateita, päästään helposti peltokohteilla runsaspuustoisten pellonreunojen kimppuun. Poistettavia puita voidaan poimia niin pitkältä kun puomi riittää. Kaikki kourassa pysyvä puutavara tuodaan varastopaikalle, minkä pitäisi löytyä lähialueelta. Hommaa voidaan jatkaa talvella maan jäädyttyä.

Metsäautoteiden varsilta löytyy myös pitkää lehtipuuta kasvavia kohteita, joiden korjuusta ei synny kuluja. Nämä on helpompi tehdä ennen lumentuloa, koska lumi painaa puita tiealueella ja kaikkien tiellä liikkujien kulkeminen vaikeutuu. Kun tiealue on vapaa puustosta, keväällä tie kuivuu ja on käytettävissä nopeammin kelirikon jälkeen.

Jos haluat laittaa pusikoituneita alueita kuntoon, kysy metsäasiantuntijaltasi, onko omalta kohteeltasi energiapuun korjaaminen mahdollista.