Tuohi taipuu mestarin käsissä

03.9.2019

Tuohi taipuu moneksi, kun mestarilta kysytään. Tuohityön taitajan vähenevät, mutta perinnettä kannattaisi ylläpitää.

Asikkalalainen tuohimestari Erkki Pekkarinen on varmasti Suomen taitavin tuohen käsittelijä yli 70 vuoden kokemuksellaan. Erkki pitääkin nimissään maailman suurimpien tuohivirsujen, lähes kolme-metristen, tekemisen ennätystä. Kyllä hänellä on ne maailman pienimmätkin, vain neljä millimetriset virsut. Sopiikin ihmetellä, miten sellainen edes on mahdollista.

Mutta ei Erkin taidot tuohivirsuihin pääty. Vuosien varrella hän on tehnyt niin viisi metriä korkean tuohiukon, maailman suurimman tuohikontin, tuohisen juhlapuvun, taidokkaita koruja sekä lukuisia muita töitä.

Tuohimestarin tupa on museo, jossa on numeroituna yli 400 tuohityötä.
- Kaikki tuohityöt olisi myyty, jos ne olisivat myytävänä. Tuohikontteja kysellään jatkuvaksi, toteaa mestari.

Rajattomasti ideoita

Ideoita töihinsä Erkki saa kaikkialta.
- Ajatus rupeaa pyörimään päässä, saisiko tuon tehtyä tuohesta. Ensin leikkelen ruutupaperista suikaleita, joita punon tuohen tapaan ja kokeilen, miten malli saataisiin esiin.

Mutta mitä kaikkea tuohitöiden tekeminen oikein vaatii? On oltava kärsivällinen, välillä halutunlaisen punoksen aikaansaaminen voi ottaa aikaa. Koko työtä ei olisi saatu alkuunkaan ilman sorminäppäryyttä, luovuutta tai mielikuvitusta.

Tuohimestari onkin todistanut, että tuohitöissä vain ja ainoastaan mielikuvitus on rajana. Onhan hän tehnyt tuohesta niin alusvaatteitakin kuin toimivan kanootinkin. Monia teoksia on vaikea kuvailla, ne on nähtävä itse!

Lue lisää tuohimestarista tällä viikolla ilmestyvästä Eteläisen Suomen mhy-yhteislehdestä.