Puukaupassa positiivisuutta ilmassa

08.4.2020

Päijät-Hämeessä puukauppa on monista murheista huolimatta käynyt viime viikkoina jopa 20-30 prosenttia viime vuotta suuremmilla määrillä.

 Kesä- ja kelirikkoleimikoista on edelleen huutava pula, joka on osaltaan nostanut kaikkien leimikoiden puun keskihintoja alkuvuoteen verratessa.

Metsänomistajat ovat  Päijät-Hämeessä aktivoituneet, ja leimikoita sekä puukauppaa on nyt tehty jopa 30 prosenttia enemmän lievästi nousevilla hinnoilla  viime vuoteen verrattuna. Leimikoiden suunnittelussa on jo ylitetty 250 000 m3:n raja, kun viime vuonna oltiin vielä alle 200 000 m3:n vauhdissa.

Puukauppa kannattaa pitää nyt käynnissä, ja leimikoita voisi tehdä kerralla useampiakin varastoon.  

Luken viikkoseurannan perusteella viikolla 14 Metsäteollisuus ry:n jäsenet ostivat valtakunnallisesti yksityismetsistä yhteensä 826 199 kuutiometriä puuta. Kumulatiivisesti puuta on viikkotilastojen perusteella koko maassa ostettu 29 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden vastaavilla viikoilla.

Kantohinnat ovat edelleen nousussa vuoden alusta: keskimäärin tukille (1 – 3 %) ja kuidulle (2,5 – 6 %). Kuitupuun hinnat ovat vahvistuneet jopa poikkeuksellisen nopeasti viimeisen kahden vuoden aikana.

Aikaisemmat vuodet ja viikot sekä hinnat hakkuutavoittain että puukauppamäärien mukaan eri alueittain on tarkasteltavissa linkistä: https://www.mtk.fi/luonnonvarakeskuksen-puukauppatilastot