Putrettia® tarjolla maksutta metsien lannoitukseen

paijat-hame

Lahdessa on kehitetty Putretti® - orgaaninen kierrätyslannoite, jonka pääraaka-aineet ovat komposti ja puupohjainen tuhka. Putretti® soveltuu kivennäismaiden nuorten ja varttuneiden metsien kasvatuslannoitukseen. Kansallinen lannoitelainsäädäntö on muuttumassa ja orgaaniset metsälannoitteet ovat tulossa markkinoille.

Putretti NPK-3-1-2

Putretti® koostuu yhdyskunnan ja teollisuuden sivuvirroista, joita syntyy Lahden talousalueella. Sen sydän on Labio Oy: n tuottamassa kompostissa, josta saadaan maaperään ja kasvuun ravinteita (N,P,K) ja hiiltä (C). Toinen merkittävä komponentti on Lahti Energia Oy: n puun polton yhteydessä syntyvä puupohjainen tuhka, joka tuo lannoitteeseen tarvittavat hivenaineet. Nämä aineet yhdistämällä syntyy orgaaninen kierrätyslannoite Putretti®. Tarvittaessa Putrettiin® yhdistetään muita alueen sivuvirtoja ja kaupallisia lisäaineita lopputuotteen laadun varmistamiseksi.

Putretti® on turvallinen lannoite, joka vastaa niin arkisen puutarhanhoidon kuin laajempien alueiden, kuten peltojen ja metsien, ympäristöystävällisen lannoituksen tarpeisiin. Putretti® sisältää typpeä (N), fosforia (P) ja kaliumia (K) kasvien tarvitsemissa suhteissa sekä orgaanista hiiltä (C). Putretti® luovuttaa ravinteensa pitkän ajan kuluessa – ja mikä parasta, sen hiilijalanjälki on vain 12 % keinolannoitteiden päästöistä.

Pilottikohteita etsitään!

Nyt etsitään pilottimetsälannoituskohteita loppukesän ja syksyn lannoituksiin. Putretin kehitystiimi etsii aktiivisia metsänkasvattajia, jotka ovat valmiita kokeilemaan kotimaista kierrätyslannoitetta, Putrettia®, metsiemme hyväksi. Labio Oy vastaa Putretin® valmistamisesta, sekä tarjoaa Putretin®. Aalto-yliopisto vastaa pilotointiin liittyvästä tutkimustoiminnasta (maaperä- ja vesianalyyseistä) kohteessa. Käyttäjä vastaa Putretin® levittämisestä ja noudosta Kujalasta Lahdesta.

Toimi heti ja ota yhteyttä. Näin saamme ravinteet kiertoon ja Päijät-Hämeen metsät kasvuun hiiliviisaasti.

Prof. Olli Dahl, olli.dahl@aalto.fi, 040 540 1070
Tohtorikoulutettava, hanna.vanhanen@aalto.fi, 040 582 7815

Tietoa Putretista® ja pilotista:

 • Lannoite tehdään Lahden Kujalassa
 • Koostumus on multamainen; lannoite sisältää pääasiassa orgaanista kompostia ja puuntuhkaa
 • Lannoitusmäärä on metsässä 4000 kg/ha
 • Lannoite on ilmainen maanomistajalle ja se on haettavissa suursäkeissä Kujalasta
 • Lannoitus toteutetaan pilottivaiheessa koetoimintaluvalla
 • Pienetkin alat sopivat pilottiin
 • Levitys voidaan toteuttaa lautaslevittimellä
 • Seurantaa tehdään: mittaus nyt ja viiden vuoden päästä

Ajankohtaista

 1. Mhy Päijät-Hämeen toimintavuosi 2023

  Mhy Päijät-Hämeen toimintavuosi 2023

  Päijät-Häme

  Vuosi 2023 oli menestysvuosi päijäthämäläisen metsänomistajan kannalta.

  Lue lisää
 2. Hämeen ensimmäinen Helmi-keskittymä Lahden ympäristöön

  Hämeen ensimmäinen Helmi-keskittymä Lahden ympäristöön

  Päijät-Häme

  Hämeen ensimmäinen Helmi-keskittymä, Helmikauden keskittymä, on perustettu Asikkalan, Hollolan, Lahden ja Orimattilan kuntien alueelle.

 3. Vain kilpailuttamalla tiedät, teitkö hyvän puukaupan

  Vain kilpailuttamalla tiedät, teitkö hyvän puukaupan

  Päijät-Häme

  Ostatko auton vertailematta hintoja ja ominaisuuksia? Tuskin. Samalla tavoin puukaupassa on tärkeä kilpailuttaa ostajat.

2024 © Metsänhoitoyhdistykset