Mahlalla rahaksi: metsien keruutuotteet ovat kysyttyjä

05.2.2019

Pakuria, pihkaa, mahlaa, koivunlehtiä, kuusenkerkkää… Jokaisen metsästä saa muitakin tuloja kuin puunmyynnistä.

Oletko miettinyt, miten voisit hyödyntää metsäsi keruutuotteita? Oletko kuullut metsien sertifioinnista luomukeruualueeksi? Päijät-Hämeessä vastataan luonnontuotealan kasvuun selvittämällä keruutuotteiden hyödyntämistä.

Suomen puhtaissa metsissä kasvaneilla keruutuotteilla on huima kysyntä maailmalla ja niiden käyttö lisääntyy kotimaassakin. Viennin valttina on luomutuote, jota saadaan kerättyä sertifioiduilta luomukeruualueilta.

Luomukeruualue on tavallista talousmetsää
Suomalaisille on selvää, että metsiemme marjat, sienet, yrtit ja muut luonnontuotteet ovat ehtaa luomua. Vientiä varten tarvitaan kuitenkin sertifikaatti, joka todistaa tuotteen olevan luomua.

Suomessa on jo nyt maailman suurin sertifioitu luomukeruualue, mutta alueet sijaitsevat pääasiassa pohjoisessa. Vasta viime vuosina eteläiseen Suomeen on saatu ensimmäiset laajemmat luomukeruualueet.

Talousmetsä soveltuu sertifioiduksi luomukeruualueeksi. Torjunta-aineiden käyttö on kuitenkin kielletty. Kiellettyjä aineita ovat metsänhoidossa käytettävät kantojenkäsittelyaine urea ja kemialliset lannoitteet. Jos niitä käytetään, käsitellyt alat ovat poissa sertifioinnista kolmen vuoden ajan.

Tarvittaessa nämä aineet on mahdollista korvata harmaaorvakalla ja tuhkalannoituksella.

Keruutuotteita talteen metsänhoidon yhteydessä
Päijät-Hämeessä selvitetään taloudellisesti lupaavimpia keruutuotteita, joita alueen metsistä löytyy.  Joitakin keruutuotteita voidaan hyödyntää taimikonhoidon tai hakkuiden yhteydessä.

Kuusenkerkkiä ja koivun lehtiä voidaan kerätä samalla kun taimikkoa raivataan. Hakkuiden yhteydessä voidaan kerätä pakurikääpää, valuttaa pihkaa ja ottaa männyn kuori talteen.

Metsänomistaja voi hyötyä keruutuotteista keräämällä niitä itse tai myymällä keruulupia. Kerääjä tarvitsee keruuluvan tuotteisiin, joita ei saa poimia jokamiehenoikeudella. Jokamiehenoikeudella saa kerätä marjoja, sieniä ja yleensä ruohomaisia kasveja.

Metsänhoitoyhdistys Päijät-Hämeen toteuttamassa ja EU:n maaseuturahaston rahoittamassa Luomukeruualueilta euroja-hankkeessa selvitetään Päijät-Hämeessä toimivia yrityksiä, jotka haluavat ostaa raaka-ainetta alueelta. Lisäksi tarvitaan kerääjiä, tuotteiden jalostuslaitteistoa ja – tiloja, sekä sertifioituja luomukeruualueita.

Hankkeessa järjestetään kesällä ensimmäiset tiedotustilaisuudet, joissa kerrotaan keruutuotteiden hyödyntämisestä ja luomukeruualueiden sertifioinnista. Tervetuloa mukaan!

Jos keruutuotteet tai luomukeruualueiden sertifiointi herättää mielenkiintoa, ota yhteyttä!
 

Tiina Mansikkamäki
Hankeasiantuntija
Metsänhoitoyhdistys Päijät-Häme

p. 044 209 7544
tiina.mansikkamaki@mhy.fi