Koristehavuilla lisätuloja

03.9.2019

Kotimaista leikkohavua ei ole ollut yleisesti saatavilla. Tuotteistamista hyödyntäen havujen kysyntää ja käyttöä voidaan lisätä.

Koristehavu, leikkohavu, joku mieltää havut vain hautajaisiin ja hautausmaille liittyviksi, toiselle se on havukranssi ovessa adventtiaikaan. Se voi olla myös havuoksa kukka-asetelmassa.

Suomalaisten kotitalouksien kasvava rahankäyttökohde on ollut oma koti ja puutarha. Parvekkeita ja pihoja sisustetaan ja somistetaan ahkerasti.

Leikkohavua myydään kiloittain

Rahalla ostettava leikkohavu on jotain muuta kuin pelkkä puusta karsittu oksa. Tukkuostajalle havuja myydään esimerkiksi 5 kg:n punteissa 50-60 cm pitkiä oksia tai hieman lyhyempänä säkkitavarana.

Metsästä voi leikata tavallista mäntyä ja kuusta. Metsätaimikoista yhdestä taimesta leikataan ehkä vain kolme oksaa. Syksyn sääoloista riippuen leikkuun voi aloittaa yleensä syys-lokakuun vaihteessa.

Metsäkuuset ovat neulasistoltaan ja oksarakenteeltaan hyvin erilaisia. Jos kiloon menee kymmenkunta oksaa, metsätiheydessä (1600 -1800 kpl/ha) kasvavasta taimikosta kertyy leikkohavua 500 kg hehtaarilta.

Paras taimikko havun leikkuuseen lienee noin 15-vuotias. Ravinnepuutoksia ja tuholaisia ei saa olla, jotta havu kelpaa ulkonäöltään leikattavaksi. Metsäkuusen oksien leikkaamista kammoksutaan yhä, leviääkö siitä laho runkoon ja menetetäänkö tähtäimessä oleva saha- tai sorvitukki.

Havuja ostetaan laajalta alueelta

Havupuuyrittäjä Heikki Puputti Eurasta on myynyt havuja 25 vuotta.
- Aloitin joulukuusien kasvatuksen vuonna 1994. Havujen leikkaaminen, kasvatus ja jatkojalostus mm. havuköynnöksiksi alkoi seuraavana vuonna, muistelee Puputti yrityksen alkuvaiheita.

Puputin yrityksessä on nykyisin töissä yksi ympärivuotinen työntekijä ja kausityövoimaa 5 – 10 henkeä.

Puputti myy havua puutarhamyymälöihin nippuina. Hän valmistaa mm. havuköynnöksiä, joita toimitetaan myös valmiiksi paikalleen asennettuna. Omilta viljelmiltä kerättävän havun lisäksi hän ostaa vuosittain tuhansia kiloja havua.
- Hankinta-alue on havun vaikean saatavuuden vuoksi aivan liian laaja, Etelä-Karjalasta Pohjois-Savoon asti, jonne länsirannikolta on pitkä matka. Lähempää olisi hyvä löytää havun kasvattajia, innostaa Puputti muita alalle.

Luomukeruualueilta euroja Päijät-Hämeessä –hanke järjestää infotilaisuuden koristehavuista Hämeenkoskella 18.9.2019.