Kirjanpainajaseurannassa epäonnea

paijat-hame

Luonnonvarakeskus seuraa kirjanpainajien määriä ja kehitystä kesän aikana 42 paikalla kirjanpainajan esiintymäalueella. Yksi pyydysryhmä on Sysmässä, joka on mhy Päijät-Hämeen huoltama.

Maaseudun Tulevaisuus uutisoi 14.6., että alkukesän kirjanpainajaseuranta on epäonnistunut. Pyydyksissä ollut feromoni ei ole toiminut ja asiaa on selvitelty feromonien toimittajan kanssa.

Kirjanpainaja aloitti parveilun toukokuun lämpimillä ilmoilla, mutta onneksi parveilun ajalle osui kylmät säät. Valitettavasti kirjanpainajien määristä saadaan tietoa vasta heinäkuun loppupuolella. Pyydyksiin viedään uudet feromonit ensi viikolta alkaen ja ne tyhjennetään heinäkuun puolivälissä.

Nyt viimeistään kannattaa tarkastaa kirjanpainajan riskikohteet. Niitä ovat Etelä-Suomessa vanhat kuusikot, karujen maiden kuusikot, paahteiset metsänreunat, etelä- ja kaakkoisrinteet ja hiljattain harvennetut varttuneet ja uudistuskypsät metsät. Kirjanpainajalle otollisia lisääntymispaikkoja ovat myös kaatuneet kuuset ja tienvarteen varastoitu kuusipuutavara. Jos huomaat paljon pieniä reikiä kuusen kaarnassa ja ruskeaa purua puun tyvellä tai kaatuneiden puiden kaarnassa, on toimittava pian. Kirjanpainaja on tällä hetkellä puun sisällä lisääntymässä. Puiden latvukset voivat olla vielä vihreitä, mutta puut kuolevat usein jo kesän aikana.

Ajankohtaista

  1. Korjuupalvelu hakee harjoittelijaa

    Korjuupalvelu hakee harjoittelijaa

    Päijät-Häme

    Lue lisää
  2. Puun hinta Päijät-Hämeessä elokuussa 2023

    Puun hinta Päijät-Hämeessä elokuussa 2023

    Päijät-Häme

    Puun hintatietoja Päijät-Hämeessä elokuussa, sekä Metsäteollisuus ry:n keräämiä keskihintoja Etelä-Suomen alueella.

  3. Heinolassa tarkasteltiin metsien ilmastokestävyyttä metsäkävelyllä

    Heinolassa tarkasteltiin metsien ilmastokestävyyttä metsäkävelyllä

    Päijät-Häme

    Hämeen ilmastoturva -hanke järjesti metsäkävelyn Heinolan Sataojan luontopolulla lauantaina 26.8. yhteistyössä Heinolan kaupungin kanssa. Kävelyllä tutustuttiin ilmastonmuutoksen metsille aiheuttamiin riskeihin sekä keskusteltiin erilaisista metsänkäsittelytavoista ja niiden vaikutuksista metsien terveyteen ja metsämaisemaan.

2023 © Metsänhoitoyhdistykset