Kevätahava kiusaa taimia Päijät-Hämeessäkin

02.6.2020

Lauha talvi on aiheuttanut taimituhoja. Kevätahava kiusaa erityisesti vuosi sitten istutettuja kuusia. Myös Päijät-Hämeestä on saatu ilmoituksia ruskettuneista taimista. Käy tarkastamassa omat taimikkosi.

Kevätahava on kiusannut nuoria taimia tänä keväänä laajalti ainakin Etelä- ja Keski-Suomessa. Luonnonvarakeskus (Luke) on saanut nyt poikkeuksellisen paljon näytteitä ja kyselyitä asiasta.

- Jos on punaruskea taimi, jonka neulaset ovat karisseet, on syytä epäillä ahavaa. Se näyttää aiheuttaneen tuhoja erityisesti vuosi sitten istutetuissa taimissa. Sama ilmiö näkyy nyt myös muun muassa mustikan varvuissa, tutkija Marja Poteri kertoo.

Poterin mukaan kyse on säätilan aiheuttamasta taimituhosta: kun kevätaurinko porottaa maan ollessa vielä jäässä, taimi kuivuu. Syynä voi olla myös valoshokki eli nopea muutos talven hämärästä kirkkauteen.

- Talvi oli poikkeuksellinen, kun pakkanen ja lauha sää vuorottelivat. Silläkin voi olla joku rooli ahavahavaintoihin. Myös lumipeite on saattanut voimistaa ahavaa, sillä se lisää taimelle tulevan auringon valon säteilyä, Poteri toteaa.

Kyse ei siis ole huonosta istutustyön laadusta eikä huonosta taimilaadusta.

Taimien kunto selviää lähiviikkoina
Jotta taimi jäisi henkiin ahavan jälkeen, siinä pitää Poterin mukaan olla aika paljon terveitä neulasia eli noin kolme neljäsosaa jäljellä.

- Jos sattuu viileä ja sateinen kesä, niin vähemmänkin ehkä riittää. Jos yli neljäsosa neulasista on ahavoitunut ja kesä on paahteinen, niin sanoisin, että taimen ennuste on huono.

- Juuri nyt silmut alkavat puhjeta, joten ahavan aiheuttamat vioitukset tulevat näkyviin viimeistään tässä kesäkuun alkupuolella.

Metsänomistajat näkevät viimeistään kesäkuun lopussa mikä viime vuoden istutusten kunto on. Omasta vakuutusyhtiöstä kannattaa selvittää kuuluvatko ahavavauriot vakuutuksessa korvattaviin vaurioihin.

Kellertävää väriä talven jälkeen
Kevätahavalle alttiin taimen väri ei Poterin mukaan normaalisti ole erityisen poikkeava. Havupuun taimilla on kuitenkin taipumus siihen, että talvikauden jälkeen neulaset ovat kellertäviä.

- Ne voivat huhti-toukokuussa olla varsin kellahtavia, mutta kun kasvu sekä veden- ja ravinteidenotto alkaa, ne saavat takaisin vihreän värin. Tämä on tyypillistä erityisesti taimitarhoilla, Poteri toteaa.

- Voi olla, että nyt ahavan vuoksi punertuneet taimet ovat olleet sitä ennen voimakkaan kellahtavia.
Myös liika märkyys voi aiheuttaa taimen kellastumista.

Teksti ja kuvat: Sari Haapamäki, Mhy Keski-Suomi


Havupuiden taimet ovat usein talven jälkeen kellertäviä
ilman mitään tuhoa. Kellertävyys voi olla myös liiallisen
märkyyden aiheuttamaa.

Sivun pääkuvassa ahavan kuivattama taimi.