Hyvä metsätie tilakaupan avaintekijä

paijat-hame

Luminen tie

Maassamme on noin 130 000 kilometriä haja-asutusalueiden kiinteistöjen saavutettavuuden kannalta tärkeitä metsäteitä. Ne on rakennettu pääasiassa metsätalouden tarpeisiin, mutta niitä käytetään huomattavalta osalta muuhunkin. Kiinteistökaupassa ja hinnan muodostuksessa kohteen tiestö on yksi avaintekijöistä.

Puusto, sen hinta ja puuntuotannolliset tekijät tuottavat suurimman osan metsätiloilta saatavista ja odotettavissa olevista tuotoista. Ne ovat vielä toistaiseksi tärkeimpiä tilojen hintaan vaikuttavia tekijöitä.

Ostotarjouksia tehdessään puun ostajat ottavat huomioon markkinatilanteen lisäksi myös korjuukustannukset. Tutkimusten mukaan metsäkuljetusmatka autotien varteen vaikuttaa pystykaupoissa suoraan puusta maksettavaan kantohintaan.

Alle 300 metrin etäisyyksillä ei ole ollut suurta vaikutusta hintaan, mutta matkan ylittäessä 300 metriä lisäys alentaa kantohintaa keskimäärin 0,2 €/m3/100 metriä. Yksittäistapauksissa metsäkuljetuksen kustannuksissa voi olla paljonkin vaihtelua suuntaan tai toiseen mm. kysynnästä, puulajista, järeydestä, puun ostajasta ja tilojen sijainnista johtuen.

Metsätie nostaa puun ja kiinteistöjen hintaa

Metsäteollisuus tarvitsee raakapuuta ympärivuotisesti. Puun kuljettaminen tiettömien taipaleiden takaa on kallista.

Hyvä metsätie nostaa puun hintaa metsäkuljetusmatkan lyhenemisen, kantavuuden paranemisen ja kesäkorjuukelpoisuuden myötä. Hyvän tiestön vaikutus puun hintaa nostavasti voi olla tapauksesta riippuen useita euroja.

Autolla ajokelpoiset tiet helpottavat myös hoitotöiden tekemistä ja mahdollisten tuhojen havaitsemista ja korjaamista.

Haja-asutusalueilla huomattava osa kiinteistömarkkinoilla olevista kohteista sijaitsee metsäautoteiden varsilla. Liikkumisen helppous ja kohteiden hyvä saavutettavuus lisää kiinnostavuutta ja edistää kaupankäyntiä.

Kohteista kiinnostuneiden tarjoajien määrän lisääntyessä yleensä myös kohteista saatava hinta nousee. Maa- ja metsätilojen lisäksi tämä koskee kaikenlaisia kohteita, myös vapaa-ajan kiinteistöjä.

Yhteiskunnallinen vaikuttavuus on merkittävä

Monet isompina runkoteinä rakennetut metsätiet ovat nykyään valtion paikallisteitä tai muita kyläteitä.

Metsätalouden harjoittamisen lisäksi metsätiet ovat tarpeellisia myös maataloudelle, muille yrittäjille, paikalliselle asutukselle sekä vapaa-ajan asukkaille, metsästäjille, marjastajille, sienestäjille ja muille luonnossa liikkujille. Tarpeellisia ne ovat myös pelastuslaitokselle ja sairaankuljetukselle.

Metsätiestä on moneksi!

Jyrki Mäkiranta, erityisasiantuntija tiet ja ojat, kaupanvahvistaja, LKV  | Mhy Päijät-Häme

Ajankohtaista

  1. Mhy Päijät-Hämeen toimintavuosi 2023

    Mhy Päijät-Hämeen toimintavuosi 2023

    Päijät-Häme

    Vuosi 2023 oli menestysvuosi päijäthämäläisen metsänomistajan kannalta.

    Lue lisää
  2. Hämeen ensimmäinen Helmi-keskittymä Lahden ympäristöön

    Hämeen ensimmäinen Helmi-keskittymä Lahden ympäristöön

    Päijät-Häme

    Hämeen ensimmäinen Helmi-keskittymä, Helmikauden keskittymä, on perustettu Asikkalan, Hollolan, Lahden ja Orimattilan kuntien alueelle.

  3. Vain kilpailuttamalla tiedät, teitkö hyvän puukaupan

    Vain kilpailuttamalla tiedät, teitkö hyvän puukaupan

    Päijät-Häme

    Ostatko auton vertailematta hintoja ja ominaisuuksia? Tuskin. Samalla tavoin puukaupassa on tärkeä kilpailuttaa ostajat.

2024 © Metsänhoitoyhdistykset