Heinolassa tarkasteltiin metsien ilmastokestävyyttä metsäkävelyllä

paijat-hame

Hämeen ilmastoturva -hanke järjesti metsäkävelyn Heinolan Sataojan luontopolulla lauantaina 26.8. yhteistyössä Heinolan kaupungin kanssa. Kävelyllä tutustuttiin ilmastonmuutoksen metsille aiheuttamiin riskeihin sekä keskusteltiin erilaisista metsänkäsittelytavoista ja niiden vaikutuksista metsien terveyteen ja metsämaisemaan.

Reitillä nähtiin monipuolista metsänhoitoa

Reitti kulki Heinolan kaupungin metsissä, joita on hoidettu virkistyskäyttö edellä. Reitin varrella nähtiin monimuotoista metsää, jossa on tehty poiminta- ja pienaukkohakkuita, sekä harvennushakkuita. Eväitä syötiin Venejärvellä, joka on suosittu kalastuspaikka. Kirjanpainajaan tutustuttiin harvennetussa metsikössä, jossa tuho oli onneksi pysähtynyt. Kävelyn huipennus olivat huomattavan järeät 120- vuotiaat lehtikuuset.

Retkelle osallistui 15 metsistä kiinnostunutta ulkoilijaa. Metsäasioista olivat kertomassa Jari Toivoniemi Suomen metsäkeskuksesta, Tiina Mansikkamäki ja Elina Virtanen metsänhoitoyhdistys Päijät-Hämeestä ja Juho Kontra Heinolan kaupungilta.

Alueen riskikohteita kartoitetaan hankkeessa

Sataojan luontopolku on osa laajempaa tarkastelualuetta, jossa Hämeen ilmastoturva -hanke kartoittaa ilmastonmuutoksen voimistamia metsätuhoriskejä. Tehdyt metsätuhohakkuut ja riskikohteet on haettu paikkatietoaineistoja hyödyntäen Suomen metsäkeskuksen toimesta. Lisäksi Kokeilut metsätiedon käytön tehostamiseksi -hankkeessa on kartoitettu dronella heikentyneitä ja kuolleita kuusia. Näiden tietojen pohjalta tehdään maastotarkasteluja riskikohteilla ja retkeilyreittien varsilla. Alueella on tunnistettu kirjanpainajatuhoja vanhoissa kuusikoissa, sekä pienialaisia metsäpaloja.

Ajankohtaista

  1. Asetu ehdokkaaksi mhy-vaaleissa

    Asetu ehdokkaaksi mhy-vaaleissa

    Päijät-Häme

    Haluatko näköalapaikalle suomalaisen metsäkeskustelun ytimeen? Nyt se on mahdollista, metsänhoitoyhdistysten valtuustovaaleissa.

    Lue lisää
  2. Tukea metsien suojeluun

    Tukea metsien suojeluun

    Päijät-Häme

    Metsänomistajalla on eri vaihtoehtoja panostaa metsissään suojeluun ja luonnonhoitoon.

  3. Puun hinnat Päijät-Hämeessä kesäkuussa 2024

    Puun hinnat Päijät-Hämeessä kesäkuussa 2024

    Päijät-Häme

    Puukaupassa vuoden tähän asti korkein myyntimäärä toteutui kesäkuun aikana. Kilpailu leimikoista on tiukkaa ja tarjouksia saadaan 1-7 kpl/leimikko..

2024 © Metsänhoitoyhdistykset