Boorin puutos pellon metsityksissä - lannoitus korjaa

19.11.2019

Jos kuusentaimikko on monilatvainen, kasvu huonoa tai taimen muoto pensova, niin kyseessä saattaa olla boorin puutos. Onneksi vaiva on helppo korjata boorilannoituksella.

Boorin puutosta on totuttu pitämään Itä-Suomen kaskialueille istutettujen taimikkojen vitsauksena, mutta kohteita löytyy Hämeestäkin.

Boorin puutos yleistä varsinkin vanhoilla viljelymailla (kaski ja peltoviljely), joissa ravinne-epätasapaino tulee esiin maankäytön muutoksen jälkeen metsityksissä, kun taimet eivät kasvakaan kunnolla. Boorin puutos on vitsauksena kuusella. Se näkyy kasvuhäiriöinä, monilatvaisuutena, poikaoksaisuutena jo nuorissa taimissa (muutama metri).

Erilaisten kasvuhäiriöiden seurauksena aiheutuu puustossa laatu- ja kasvutappioita, kun saadaan vain kuitupuuta.

Boorin puutos voidaan korjata helposti erityisellä boorilannoitteella. Lannoitus voidaan ja kannattaakin tehdä jo nuoreen taimikkoon. Tämä voi parantaa tukin saantoa myöhemmin jopa kymmenillä prosenteilla.

Boorin puutos voidaan varmistaa neulasanalyysillä ja työhön on mahdollista saada kemera-tukea.

Jos epäilet metsässäsi boorin puutosta tai muita ravinnehäiriöitä, kysy neuvoja omalta metsäasiantuntijaltasi. Samalla voidaan kartoittaa muutkin metsänlannoitukseen sopivat kohteet.

Lue lisää boorilannoituksesta ja muista ravinnepuutteista