Ajankohtainen marja ja yrtti: vadelma

07.8.2019

Vadelmasta on moneksi. Metsien villiyrtit tuovat vaihtelua ruokiin.

Luonnonkasveista löytyy käyttöä niin ravinnoksi, kosmetiikkaan, rohtoihin kuin värjäykseen. Kokeile oman makusi mukaan.

Villiyrttien käytön pioneerit Suomessa ovat Raija ja Jouko Kivimetsä. He ovat tehneet 30-vuotisen uran yrttien parissa opettaen niiden käyttöä, toimien ravintoloitsijana ja terapeuttina.

Kivimetsien antama ylistys kasveille saisi yrtit punastumaan, jos niillä olisi tunteet.

  • aiheuttaa loppuelämän riippuvuuden

  • kasvimaailman eliittiä, kanttarelliä ja tatteja vastaavia

  • aito villi luomumetsästä on aarre, jolloin ei tarvitse edes puita kaataa

  • Suomen valoisa ja pitkä kesä tuo kasveihin superantioksidantteja, jotka siirtyvä ihmiseen

  • jos villiyrttien keruupaikka ja -käsittelytausta pystytään jäljittämään, niin se kolminkertaistaa hinnan

Kivimetsät olivat kesällä luennoimassa villiyrteistä Luomukeruualuilta euroja Päijät-Hämeessä-hankkeen infotilaisuuksissa.

Esimerkiksi vadelmaan kannattaa suhtautua positiivisella asenteella ruokavarana ja rohtona, eikä vain taimia tukehduttavina vihollisina.

Vadelma
Vadelmissa on kohtalaisen paljon hedelmähappoja, sokereita on runsaasti varsinkin aurinkoisina kesinä. Kivennäis- ja hivenaineista vadelmassa on runsaasti etenkin magnesiumia ja mangaania. Perinteisesti vadelmia käytetään tuoreeltaan, mehuina ja hilloina. Niistä valmistetaan myös siirappia, viinejä, liköörejä ja viinietikkaa. Makeisissa ja kosmeettisissakin tuotteissa käytetään vadelmia.

Vadelman lehdistä voi tehdä teetä ja niitä voi kerätä jo nuppuisina keväällä salaattien sekaan ja ruokien koristeeksi. Myös nuoria kuivattuja kevätversoja voi hyödyntää. Lehdet ovat miellyttävän makeita, ja hiostettuna makoisaa yrttijuoma-ainesta. Teenä lehtiä käytetään joko tuoreena, kuivattuna tai hiostettuna. Hiostus sopii erittäin hyvin vadelmalle ja tuo esille uusia aromeja. Lehdissä on C-vitamiinia 400 mg/100 g.

Vadelman lehdet sisältävät parkkiaineita, jotka parantavat ripulia supistamalla limakalvoja. Lisäksi vadelma vaikuttaa hiostavasti ja lievästi virtsaneritystä lisäävästi. Vadelmaa on pidetty odottavien äitien yrttinä, jonka lehtiä pitäisi käyttää säännöllisesti odotusaikana. Lehtien sisältämä fragariini-yhdiste vaikuttaa eristettynä kohdun lihaksia stimuloivasti ja rauhoittavasti jouduttaen kohdun supistuksia.

Vadelman marjat vaikuttavat pehmentävästi kovaan vatsaan. Niistä on tehty myös siirappia kuumerohdoksi. Kuivatuista marjoista tehtyä teetä käytetään hiostavana rohtona vilustumissairauksissa.

Luomumetsistä euroja Päijät-Hämeessä -hanke tarjoaa tietoa metsien sivutuotteiden hyödyntämisestä. Lue lisää hankkeesta