Syyskorjuut käynnissä

02.9.2021

Sulanmaan kohteita hakataan nyt ahkerasti. Kelit ovat kohdallaan ja puu liikkuu nopeasti.

MHY Oulu-Kiimingin kohteilla hakkuut ovat olleet käynnissä kesätauon jälkeen jo kuukauden ajan. Hakkuut etenevät vauhdilla, sillä kelit ovat kohdillaan eikä syyssateet ole vielä kiusana. Pääpaino on ollut kesän myrskytuhojen korjuussa, jotta puut saadaan pois vielä ilman suurempia laatuvaurioita. Koillismaan suuret myrskytuhot näkyvät myös Kiimingissä, sillä puuta virtaa Kuusamo-Taivalkoski alueelta myös Oulua kohti. 

Metsänhoitoyhdistyksen hakkuukohteilta puu liikkuu nopeasti kohti sahoja ja varsinkin kuusitukkia kysellään sahojen suunnasta. Mikäli metsänomistajalla on palstallaan kuusikko vailla harvennusta tai päätehakkuuta niin nyt siitä saa hyvän hinnan, mikäli kohde on kesäkorjuukelpoinen. Talven vaikutuksesta puun kysyntään voi tällä hetkellä esittää vain suuntaa antavia arvauksia - todennäköisesti sahoilla jatkuu vilske pakkaskeleilläkin. Rakennustahti on tällä hetkellä niin kova, että puuta tarvitaan sahoilla paljon.

Tukkien lisäksi kuitunpuun menekki on hyvä ja vakaa tällä hetkellä ja energiapuun kulutus voimalaitoksissa nousee, kun kelit kylmenevät. Mikäli metsässänne on tehty päätehakkuu kesän aikana tai päätehakkuu on tulossa ensi talvena niin muistakaa sopia maanmuokkaus ja taimitilaus, mikäli se on jäänyt tekemättä hakkuusopimuksen yhteydessä. 

Muutamana yönä on lämpötila käynnyt nollan alapuolella. Tämä näkyy myös hyönteisten määrässä metsässä, eikä hirvikärpäsiä ole juurikaan enää näkynyt. Metsät ovat kuitenkin täynnä puolukkaa, joten nyt on hyvä aika ottaa marjaämpäri mukaan ja lähteä keräämään puolukat.