Monituotebisnestä metsästä

03.6.2021

Metsänomistaja saa metsästään tuloja paljosta muustakin, kun puun myynnistä. Keräämällä erilaisia luonnontuotteita voi saada mukavan lisätienistin metsätilaltaan vuosittain. Marjojen, sienien ja erikoisluonnontuotteiden kuten mahlan, pihkan, tuohen ja kuusenkerkkien keruu on rahanarvoista toimintaa.

Oulun seudulta on toimitettu kihokkia Keski-Eurooppaan jo vuosikymmeniä. Oulun 4H-yhdistys on aktiivinen toimija luonnontuotteiden talteenotossa mahdollistaen samalla huomattavia lisätuloja niin nuorille kuin vähän varttuneemmillekin. Oulun 4H-yhdistyksen Miia Konttisella ja Sirkka Vahtolalla on kokemusta käytännön toiminnan pyörittämisestä niin poimijoiden, metsänomistajien, kuljetusfirmojen kuin ostajienkin kanssa.

Metsästä monituotebisnestä -hanke on ollut mukana kehittämässä raaka-aineketjuja parina viime kasvukautena. Painotus on ollut nimenomaan metsänomistajan luvan vaativissa erikoisluonnontuotteissa. Luomulaatuisia luonnontuotteita halutaan yhä enemmän markkinoille. Yhteistyö on avainasemassa raaka-aineverkoston rakentamisessa ja oleellista on tiedon ja kokemusten jakaminen, toteaa projektipäällikkö Raili Hokajärvi.

 

Kihokkia ja suopursua maailmalle

Pyöreälehtistä kihokkia saatiin maailmalle viime kaudella 911 kiloa. Euroja tästä kertyy poimijoille sievoinen summa, kun kilohinta oli 48 €/kg. Kihokki kerätään kokonaisena kasvina ja keruuseen tarvitaan siis maanomistajan lupa. Kahden viime kevään koulutukset houkuttelivat mukaan kymmeniä uusia poimijoita, joista moni jo löysi omia apajia.

Suopursua, sen tuoretta, puutumatonta osaa kerätään kukinnan jälkeen heinäkuun lopulta alkaen. Viime kevään tilaus oli 1000 kiloa, mutta keruumäärä olikin 1300 kiloa. Lentokuljetusten Keski-Eurooppaan olivat erityinen haaste viime vuonna ja yksi erä ehti mennä pilalla kun sitä ei saatu ajoissa matkaan, kertoo Sirkka Vahtola Oulu 4H:lta.

Suopursua meillä riittää ja poimija saa siitä 8 €/kg, siis useamman sadan euron tili on mahdollinen.

Tuhat kiloa kuusenkerkkää

 

Uutena isona ponnistuksena aloitettiin 2020 keväällä kuusenkerkän keruu. Kysyntää sille oli erityisesti luomulaatuisena. Koronakevään tavoitteeksi asetettiin 1000 kiloa. Lisäpanostusta laitettiin markkinoiden selvittämiseen ja tiedottamiseen. Etäkoulutukset kerääjille osoittautuivat suosituksi. Alueen 4H-yhdistykset lähtivät mukaan keruuasematoimintaan ja verkoston voimalla saatiin 1300 kiloa kerkkää pakasteisiin. Tänä keväänä korona on pienentänyt luonnontuotteiden tilausmääriä, harmittelee Miia Konttinen.

Laatu oli hyvä, siitä lähti kiitoksia niin kerääjille kuin keruuasemille. Koulutuksissa korostettiin laatua, kuusenkerkkä on saatava nopeasti kylmään ja ostajan laatuvaatimukset ja pakkausohjeet on tiedettävä ennen keruuta.

Käsipareja ja keruupaikkoja tarvitaan

Toiminnan jatkuvuuden kannata raaka-aineen saatavuuden varmistaminen on tärkeää. Toisaalta kerääjien kannalta tilausmäärien saaminen hyvissä ajoin on tärkeää. Näin voidaan saada raaka-aineketju liikkeelle ja vakiinnutettua. Keruupaikkojen löytämisessä tarvitaan yhteistyötä metsätoimijoiden kanssa, metsänomistajat ja metsätoimijat tuntevat metsät. Pohjois-Pohjanmaalla toteutetun metsänomistajakyselyn perusteella metsänomistajilla on kiinnostusta luonnontuotteisiin, mutta lisää tietoa luonnontuotteista kaivataan. Kiinnostusta on myös sopia keruusta omista metsissä. Jotta saadaan tarpeet kohtaamaan, on vielä tekemistä, ala on kuitenkin liiketoimintana nuori ja kasvu vasta alussa. Lähdetään rohkeasti kokeilemaan erilaisia tapoja toimia, jotta näitäkin euroja metsästä päästään hyödyntämään.

Aitoluonto.fi-verkkosivun alihankintapörssissä voi seurata kysyntää ja tarjota myyntiin raaka-aineitaan. Kerääjä.fi rekisteri kokoaa kerääjät, ostajat ja kouluttajat.

 

Lisätietoja:
Suomen metsäkeskus, Metsästä monituotebisnestä hanke -hanke:

Raili Hokajärvi, projektipäällikkö, p. 050 4754144

Miia Konttinen, toiminta - ja koulutuskoordinaattori, Oulun 4H p. 040 080 9938
 

 

Metsästä monituotebisnestä on Suomen metsäkeskuksen hallinnoima ja yhdessä Oulun 4H:n kanssa toteutettu hanke, jota rahoittaa Pohjois-Pohjamaan ely-keskus sekä EU:n Maaseuturahasto.