Metsänviljelytyöt käyntiin

17.5.2021

Viime viikon lämpöaalto sulatti viimeisetkin lumet ja mahdollisti metsänviljelytöiden aloituksen.

Puolitoista viikkoa sitten satoi lunta ja paikoin metsässä ei saappaan varsi riittänyt hangessa. Monet paikat olivat tietysti jo lumettomia, mutta maa oli valtaosin jäässä. Viime helatorstain molemmin puolin lämpötila kohosi yli 20 asteen ja loput lumet saivat kyytiä. Viime syksynä muokatuilla kohteilla aloitettiin viljetyöt kylvöjen merkeissä ja istutukset alkavat ensi viikolla. Maanmuokkauksia on vielä tekemättä ja suurinpana hidasteena on painorajoitetut metsätiet. Lämmin sää kuivattaa teitä ja todennäköisesti ensi viikolla saadaan muokkaukset täydellä teholla vauhtiin. 

Kylvötyömaita MHY Oulu-Kiimingillä on noin 40 hehtaaria ja istutuksia runsaat 60 hehtaaria. Osa metsänomistajista istuttaa itse, joten yhdistyksen kesätyöntekijät pääsevät hieman helpommalla. Oulu-Kiimingin metsänhoitoyhdistys on palkannut metsänviljelytöihin tälle kesää 3 nuorta, joista ensimmäinen aloitti tänään ja kaksi muuta tulee töihin kesäkuun alkupuolella, kun heidän kouluvuotensa päättyy. Kaikki nuoret ovat  istuttaneet metsää aikaisemminkin eli nuoresta iästä huolimatta he ovat kokeneita istuttajia. Jos metsänomistajalla on ollut suunnitelmissa istuttaa itse, mutta nyt ei siihen ehdikkään tai pysty niin me autamme. Ota rohkeasti yhteyttä. 

Taimet tulevat erissä, jotta ne eivät joudu odottamaan liian kauan istutusta. Tästä syystä itse istuttavien metsänomistajien kannattaakin kysellä etukäteen taimia, jotta tiedämme varautua taimitoimitusten kanssa niihin. Vaikka pyrimme siihen, että varastolla olisi aina taimia istuttajille, mutta mikäli kaikki tulevat hakemaan samana päivänä ei taimia välttämättä riitä sillä hetkellä kaikille. 

Tero Linnainmaa 044 717 9629