PEFC-metsäsertifioinnin vaatimukset uudistuvat

manty-saimaa

PEFC-sertifioinnin metsien hoitoa ja käyttöä koskevat vaatimukset uudistuvat loppuvuodesta 2022. Uudistukset PEFC-vaatimuksissa edistävät luonnon monimuotoisuudelle tärkeitä metsien piirteitä monin keinoin.

Metsänomistajalle metsäsertifiointi on keino osoittaa oman toimintansa vastuullisuus. Metsänomistaja on metsänhoitoyhdistyksen jäsenenä mukana PEFC-metsäsertifioinnissa. Sertifiointi on vapaaehtoista, ja siitä voi myös irtisanoutua ilmoittamalla omaan metsänhoitoyhdistykseen.

Metsänhoitoyhdistykset noudattavat omassa toiminnassaan, palveluiden tuottamisessa ja töiden suunnittelussa PEFC:n vaatimuksia. On hyvä muistaa, että metsänomistaja vastaa itse vaatimusten toteutumisesta niissä töissä, joita hän toteuttaa omatoimisesti.

PEFC-sertifioinnilla on laaja vaikutus suomalaisessa metsätaloudessa, sillä se kattaa yli 90 prosenttia talousmetsien pinta-alasta. Uudistukset PEFC-vaatimuksissa edistävät luonnon monimuotoisuudelle tärkeitä metsien piirteitä monin keinoin. Monimuotoisuuden ja terveyden edistäminen turvaa samalla metsien hiilensidontaa ja -varastointia.

Avosoiden reunoille ja vesistöjen varsille jätettävät suojakaistat levenevät ja niillä sallitaan vain poimintahakkuut. Tämä siirtää 3,5 % metsäpinta-alasta jatkuvapeitteisen metsänkäsittelyn piiriin.

Säästöpuiden määrä ja järeys kasvavat nykyisin toteutuvasta tasosta.

Puunkorjuussa säästetään kuollutta puustoa ja sen muodostumista edistetään tekemällä tekopökkelöitä.

Tiheikköjä säilytetään ja sekapuustoisuutta lisätään kaikissa metsänkäsittelyn vaiheissa, mikä monipuolistaa metsäluontoa.

Pohjavesialueita koskevat metsätaloutta koskevat rajoitukset laajenevat.

Täsmennyksiä ja uutuuksia dokumentointia ja organisaation ohjeita koskeviin vaatimuksiin.

Ajankohtaista

  1. Mhy Mänty-Saimaalla takana vilkas vuosi

    Mhy Mänty-Saimaalla takana vilkas vuosi

    Mänty-Saimaa

    Lue lisää
  2. Antti Majoranta siirtyy Mhy Uusimaan palvelukseen

    Antti Majoranta siirtyy Mhy Uusimaan palvelukseen

    Mänty-Saimaa

  3. Tiedote Kolakan apurahoista ja valtuuston kokouksesta

    Tiedote Kolakan apurahoista ja valtuuston kokouksesta

    Mänty-Saimaa

2024 © Metsänhoitoyhdistykset