Tunnistatko metsäsi tuholaisen?

15.6.2021

Männyn tyypillisiä tuholaisia ovat mm. ytimennävertäjä ja ruskomäntypistiäinen.

Ytimennävertäjät nakertelevat männyn ylimpien oksien sivukasvaimet ontoiksi, jolloin ne putoavat, ja latvus alkaa näyttää piikkimäiselle. Yleensä ytimennävertäjät eivät tapa normaalikuntoista puuta, mutta aiheuttavat kasvutappioita. Jos tuhot kuitenkin jatkuvat vuodesta toiseen, niin latvat voivat kokonaan kuivua. Männyn kaarnakuoriaisista pystynävertäjä on yleisempi, ja voi iskeä myös eläviin puihin, jotka ovat heikentyneet. Vaakanävertäjä ei iske eläviin puihin, mutta levittää sinistäjäsientä, joka laskee puuaineksen arvoa.

Ruskettuneet männyt puolestaan ovat yleensä merkki ruskomäntypistiäisistä [ks. Antti Poutun kuva yllä]. Kesä-heinäkuussa toukat popsivat kaikki edellisten vuosien neulaset, mutta jättävät tuoreimmat neulaset syömättä. Puut näyttävät ruskettuneilta ja jopa kuolleilta, mutta toipuvat yleensä hyvin. Tämän vuoksi puita ei kannata lähteä heti poistamaan tai harventamaan.

Kuusella merkittäviä tuhoja aiheuttavat kirjanpainajat, jotka lisääntyvät heikentyneissä pystypuissa, tuulenkaadoissa sekä tuoreessa kuusipuutavarassa. Kirjannpainajia ollessa paljon, kykenevät ne iskeytymään myös terveisiin puihin, jotka normaalisti jätettäisiin rauhaan. Vaaravyöhykkeessä ovat hakkuuaukkojen viereiset vanhemmat puut, sillä kirjanpainajat pitävät lämmöstä ja auringosta. Tuhot saattavat laajeta vaurioituneen metsänreunan ympärillä tai alueittain kuusikon sisällä, jos asiaan ei puututa.

Ensimmäisiä merkkejä kirjanpainajien saapumisesta voivat olla kuoreen ilmestyneet pistemäiset pihkavuodot. Useimmiten kirjanpainajan huomaa kuitenkin maassa olevien puiden rungoille syntyneistä purukasoista tai viimeksi pystyynkuolleista kuusista.

Huolehdi metsätuholain edellyttämistä velvollisuuksista puunkorjuussa!

Jos metsässäsi on ollut hakkuita, niin muistahtan, että tuore mäntypuutavara on poistettava A-alueella 1.7. mennessä ja kuusi 15.7. mennessä. Myös vahingoittunut havupuu on poistettava metsästä, jos sen määrä ylittää metsätuholaissa määritellyt rajat. Jos et hoida velvollisuuksiasi, saatat joutua maksumieheksi myös naapurin metsätuhojen osalta, mikäli esim. kirjanpainajat leviävät alueesi puupinoista tai tuulenkaadoista.

Kun epäilet hyönteistuhoa metsässäsi tai sinua askarruttaa, mistä voisi olla kyse tai mietit torjuntaa, metsäasiantuntijamme auttavat sinua.

Lue tästä ->> tarkemmin metsätuholain määräyksistä ja vinkeistä metsätuhojen leviämisen estämiseksi Metsäkeskuksen sivuilta

Kuvassa kirjanpainajapyydyksiä | Sanna Vornanen