Taimi-istutukset käynnissä

12.5.2021

Lounametsän alueella on viime viikolla päästy kunnolla vauhtiin taimi-istutusten kanssa.

- Yhdistykselle tilattiin tälle keväälle noin 1,5 milj. tainta kertoo metsänhoitoesimies Tiina Vuoristo, joka Lounametsässä vastaa taimista. Tänä keväänä istutettavista taimista noin 60–70 % on kuusta. Männyntaimista on kova pula.

Koska taimet tilataan hyvissä ajoin ennakkoon, ja etukäteistilausten mukaisesti, ei taimia näin keväällä enää suuressa määrin riitä niille metsänomistajille, jotka tässä vaiheessa heräävät esimerkiksi paikkaamaan aiempia istutuksia. Jonkin verran kuusentaimia kuitenkin saattaa löytyä. Ja näitä kannattaa tiedustella omalta metsäasiantuntijalta. Männynsiemeniä on varastossa, jos vaikka kylvöhommiin haluaa ryhtyä.

Vuoristo kertoo, että istutukset ovat nyt hyvällä mallilla. Taimista 40 % istutetaan Sata-tiimin alueella, jossa kolme palkkametsuria ja 4–5 yrittäjää omine työntekijöineen hoitavat istutukset. Loput taimista jakautuvat Turun seudun ja Vakka-Suomen alueille melko tasan. Hyvä istuttaja pistelee noin 1.000 tainta työpäivässä.

Vinkkejä omatoimisille istuttajille

- Tänä vuonna taimet lähtevät märän kevään ansiosta oletettavasti hyvin kasvuun, ennakoi Vuoristo. Omatoimisille metsänomistajille hän kertoo taimi-istutukseen muutaman vinkin: a) Huolehdi, että taimilla on riittävästi kosteutta ennen istutusta, ja jos et pääse heti istuttamaan, pidä taimet poissa suoralta auringonvalolta – älä päästä kuivumaan b) Istuta taimi tarpeeksi syvälle c) Valitse oikea istutuspaikka -mättään korkeammalle kohdalle, ja muista tiivistys.

Pahin uhka taimille on kuivuus, mutta viime vuonna Sata-tiimin alueella taimet maistuivat jonkin verran myös kauriille, joten kannattaa käydä seurailemassa, miten taimet pärjäilevät, muistuttaa Vuoristo.