Pyhärannan metsäpalo arviota pienempi

08.8.2018

Heinäkuussa uutisoitiin paljon Pyhärannan maastopalosta, joka uutistoimistojen (Yle, IL, IS, Mtv, HS yms.)  mukaan kosketti n. 70-100 hehtaaria metsää. Tiedot saatiin pelastuslaitokselta, joka johti sammutusoperaatiota. Paikallinen metsäasiantuntijamme on käynyt arvioimassa metsäpaloalueen ja alustavan arvion mukaan metsäpaloalue on noin puolet tästä, eli noin 40 hehtaaria. Metsäpalon aikana savun määrä on ollut suuri, joka voi johtaa harhaan palon koon arvioinnissa.

Arvion mukaan palossa vahingoittui liki 8000 mpuuta. Hiiltynyt puu ei kelpaa sahoille tai kuitupuuksi, jolloin ne päätyvät energiapuuksi. Tämä pudottaa puun arvoa roimasti ja laskennallisesti palo on aiheuttanut yli 400 000 euron tuhon. Palon jälkeen puusto ei kasva enää normaalisti, jolloin metsä kannattaa uudistaa. Hakkuiden sijaan palaneen metsän voi liittää suojelun pariin.

Metsäpaloja on ollut useampia tänäkesänä poikkeuksellisen kuivuuden vuoksi. Lisäksi viime talven tykkylumivahingot katkoivat puita laajalti myös Varsinais-Suomessa, myrskykaadoista puhumattakaan. Tuhojen varalle kannattaa ottaa metsävakuutus, sillä tuhojen jälkeiset kulut saattavat nousta yllättävänkin suuriksi. 

Pyhärannan metsäpalon syytä ei ole vielä selvitetty.