Puukauppa onnistuu, kun valmistaudut ajoissa

lounametsa

Puukaupassa on paljon tekijöitä, joita pitää ottaa huomioon, olipa kyse minkälaisista hakkuista tahansa. Tiedätkö sinä, milloin on harvennuksen oikea aika? Tai mikä on todellinen paikallinen puumarkkinatilanne - ostajien hintaerot voivat olla suuria. Osaatko tulkita puukauppasopimuksen koukerot – kaikki ei ole aina sitä, miltä näyttää! Pystytkö arvioimaan, miten katkonta vaikuttaa ja onko hakkuut toteutettu sovitusti ja sertifiointikriteerien mukaisesti?

⏩Jos et jaksa perehtyä kaikkeen tai et muuten ehdi hoidella puukauppa-asioita, niin voit ottaa myös Mhy:n ammattilaisten avuksesi.

⏩Me neuvomme, avustamme tai toteutamme kaiken Avaimet käteen -periaatteella.

Puukaupan neljä pointtia, perehdy näihin!

1️⃣Puunmyyntisuunnitelma

  • Puukaupan ensimmäinen vaiheessa määritellään, mitä metsäkuvioita voidaan ottaa hakkuuseen. Suunnitelma tulee tehdä aina metsänomistajan toiveisiin perustuen. Etukäteen kannattaa pohtia, mikä itselle on tärkeää.
  • Suunnittelu on helpointa, jos on ajantasainen metsäsuunnitelma. Metsäsuunnitelmasta löytyy mm. tiedot puustosta ja ehdotukset metsänhoitotoimenpiteistä aikatauluineen. Sen avulla voi tutkia, mitkä kohteet pitäisi hoitaa. Jos metsistä ei ole tehty kunnollista, tarkkaa suunnitelmaa, niin sellaisen saa halutessaan tilattua Metsänhoitoyhdistyksestä.
  • Jos ajantasaista metsäsuunnitelmaa ei ole, voi tutkia myös avointa metsävaratietoa Metsään.fi-palvelussa tai OmaMetsä-palvelussa. Nämä tiedot ovat kuitenkin suuntaa antavia, sillä ne perustuvat kaukokartoitustietoon, jossa Suomen metsät on ilmakuvattu ja laserkeilattu. Joskus niissä voi olla isojakin heittoja todelliseen tilanteeseen verrattuna.
  • Leimikko suunnitellaan aina maastossa. Riippuen kohteesta, on valittava oikeat hakkuutavat, merkittävä mahdolliset arvokkaat luontokohteet, suojakaistat tai muut hakkuiden ulkopuolelle rajattavat alueet. Tutustu leimikkoselosteeseen, johon on arvioitu puumäärät puutavaralajeittain.

2️⃣ Kilpailutus

  • Puukaupat kannattaa aina kilpailuttaa parhaan lopputuloksen takaamiseksi.
  • Kilpailuta, vaikka luvattaisiin hintatakuuta, sillä kaikki ei aina ole sitä, miltä näyttää. Tutustu tarkemmin >>

3️⃣ Ostotarjousten ja sopimusehtojen vertailu

  • Yksikköhintoja on melko helppo vertailla, mutta erilaisten mitta- ja laatuvaatimusten vertaaminen vaatii osaamista.
  • Ostajat voivat tarjota hyvin erilaisia hintoja: puutavaralajikohtaisia hintoja, runkohintoja, runkohintoja läpimittaluokittain ja sekamalleja edellisistä sekä hakkuutähteistä tarjouksia erilaisiin mittauksiin perustuen, joten tarkkana pitää olla, että ei mene sekaisin.
  • Metsänhakkuusopimuksen liitteenä on sopimusehdot. Lue ne tarkkaan, sillä ne vaihtelevat ostajittain, koska vakiomallisia ehtoja ei enää ole. Pidä siis puolesi sopimuksissa.

4️⃣ Kiinnitä huomiota katkontaan ja valvo korjuuta

  • Ostajat katkovat puuta omiin tarpeisiinsa, mikä ei välttämättä ole metsänomistajan etu. Erilainen katkonta voi vaikuttaa metsänomistajan puukauppatiliin todella paljon, varsinkin harvennuksilla.
  • Puukaupassa on hyvä sopia, että noudatetaan Metsänhoitosuosituksia, jolla varmistetaan kuhunkin hakkuuseen suositeltu metsänkäsittelytapa. Jos näin ei tehdä, sovelletaan metsälain säädöksiä, jotka mahdollistavat aiempaa voimakkaammat hakkuut.
  • Tarkasta myös saamasi mittaustodistus.

Oma metsäasiantuntijasi on luottohenkilö

  • Laaja vuosikymmenten tietotaito. Asiantuntija osaa ottaa huomioon kaikki puukauppaan vaikuttavat tekijät.
  • Paikallinen puumarkkinatieto. Puunhinnat saattavat joskus vaihdella suurestikin eri alueilla, joten paikalliset metsäasiantuntijat tietävät, mikä tilanne on alueellasi.
  • Neuvonta, avustaminen tai Avaimet käteen -palvelu. Mhy:n asiantuntijat ovat sitä varten, että he neuvovat, avustavat tai hoitavat toimeksiannosta kaikki puukaupan vaiheet (suunnitelmat, tarjouspyynnöt, kilpailutuksen ja hintavertailun, korjuunvalvonnan sekä mittauksen valvonnan) olitpa uusi metsänomistaja tai konkari.
  • Säästää aikaa. Jos olet sivutoiminen metsänomistaja tai toisaalta omistat paljon metsiä tai asut kauempana metsistäsi, kannattaa ottaa paikallinen asiantuntija huolehtimaan metsistä. Kiireiselle metsänomistajalle myös aika on rahaa.
  • Ammattitaitoinen suunnittelu. Leimikot suunnitellaan ammattitaidolla siten, että hakkuut tehdään oikea-aikaisesti, ja sopivilla menetelmillä.  Oikea-aikaisilla harvennuksilla puu järeytyy nopeammin, pysyy terveempänä ja tuottaa paremmin euroja. Asiantuntijat osaavat ottaa huomioon myös metsien tärkeät elinympäristöt sekä luonnon monimuotoisuuden.
  • Katkontatieto. Metsänhoitoyhdistyksillä on ainoana toimijana valtava tietomäärä kunkin puunostajan erilaisesta runkojen katkonnasta samanlaisilla mitta- ja laatuvaatimuksilla, ja miten katkonta vaikuttaa puukauppatiliin.
  • Korjuunvalvonta ja mittausasiakirjojen tarkistaminen. Ammattilainen osaa arvioida, onko sopimusta noudatettu, sovittuja mittoja käytetty ja puutavaralajeja tehty. Valvonnassa seurataan myös sitä, onko tullut korjuuvaurioita. Metsänomistajan etua on valvottava loppuun asti.
  • OmaMetsä-palvelu. Jos tilaat Mhy:n metsäsuunnitelman, se voidaan tallentaa myös sähköisenä Mhy:n OmaMetsä-palveluun, jolloin se on aina kätevästi mukana. OmaMetsä on kätevä sähköinen palvelu, jolla on helppo hallinnoida omaa metsäomaisuutta.
  • Jäsenyys. Jäsenenä metsäsi ovat PEFC-sertifoituja, ja niitä hoidetaan vastuullisesti. Lisäksi saat kaikki maksulliset puukauppapalvelut lähes 20 % edullisemmin.

Ajankohtaista

  1. Opas metsänhoidon tukiin

    Opas metsänhoidon tukiin

    Lounametsä

    Metsänhoitoon on saatavilla moniin työlajeihin tukea.. Hoida metsäsi ajallaan, niin se kasvaa paremmin, pysyy terveempänä ja vastustuskykyisempänä. Olemme keränneet tärkeimmät asiat, mitä metsänomistajan on hyvä tietää Metsätalouden uudesta kannustejärjestelmästä (METKA).

    Lue lisää
  2. Ota uusiutuvan energian asiat haltuun

    Ota uusiutuvan energian asiat haltuun

    Lounametsä

    Millaisia ratkaisuja Lounais-Suomessa on tehty ja tehdään jatkossa uusiutuvaan energiaan liittyen? Mahtuuko metsiin vielä tuuli- ja aurinkovoimaa? Mikä on metsäenergian rooli tuuli- ja aurinkovoiman rinnalle?

  3. Osallistu jatkuvan kasvatuksen hakkuu -tapahtumaan

    Osallistu jatkuvan kasvatuksen hakkuu -tapahtumaan

    Lounametsä

    Onko jatkuva kasvatus vastaus tulevaisuuden metsätalouden haasteisiin vai hakkuutapa muiden joukossa? Tule tutustumaan jatkuvan kasvatuksen kohteeseen Raumalle ke 27.3.

2024 © Metsänhoitoyhdistykset