Mhy Lounametsä palvelee myös kesällä

23.6.2022

Lomakausi pukkaa päälle, mutta Mhy Lounametsä palvelee myös kesällä. Löydät asiantuntijoidemme loma-ajat yhteystiedoistamme. Toivotamme kaikille metsänomistajille alla olevien vihtavinkkien kautta OIKEIN HYVÄÄ KESÄÄ!

Mhy Lounametsä palvelee kaikissa metsäasioissa myös kesällä.

Voit tarkistaa oman metsäasiantuntijasi loma-ajan oheisesta linkistä. Jos oma metsäasiantuntijasi on lomalla, voit olla yhteydessä johonkin toiseen toimihenkilöömme.

Asiakaspalvelumme 02 240 6000 lomailee 11.–30.7. välisenä aikana.

Lounametsän väki liikkuu ahkerasti tilakäynneillä ja maastossa, joten toimistokäynnit pyydämme sopimaan etukäteen asiantuntijan kanssa normaalistikin.

Lisäresurssina metsänomistajia palvelevat kesän ajan:

Sata-tiimissä: Salla Lehtonen puh. 044 493 6568 tai salla.lehtonen@mhy.fi

Turku-tiimissä: Josefina Kavander puh. 044 493 6571 tai josefina.kavander@mhy.fi

Vakka-tiimissä: Heini Nakola puh. 0440 323 253 tai heini.nakola@mhy.fi

Oikein hyvää kesää kaikille!

Alla vielä viime vuoden vihtavinkit:

Mikä olisi suomalaisempaa ja nautinnollisempaa kesällä kuin perinteinen savusauna tai puusauna ja aito koivuvihta? 

Vinkkejä parhaaeen saunavihtaan

Huom! Ennen kuin alat tehtailla saunavihtoja, niin muistathan että kysyt luvan maanomistajalta, sillä vihtojen teko ei kuulu jokamiehen oikeuksiin.

Milloin vihdan tekoon

Monesti vihdat opastetaan tekemään juhannuksen tietämillä. Jos kuitenkin aikoo säilöä vihtoja talven yli, voi kokeilla vaikkapa seuraavia neuvoja. Vanha kansa opastaa tutkimaan kuunkiertoa ja tekemään saunavihdat kahdeksan päivän sisällä uuden kuun syntymisestä. Jonkun mielestä parasta aikaa tehdä vihta on vain kolme päivää, mikä ajoittuu 8:nen ja 10:nen päivän väliin uudesta kuusta.  

Mikä on paras puulaji vihta-aineksiksi

Modernimpi saunaihminen saattaa tekaista vihtansa tammesta tai tervalepästä, mutta suurimman osan suosikki löytynee edelleen koivikosta. Savusaunassa ei ennen vanhaan käytetty saippuaa, sillä koivun lehti toimi saippuana, ja vihdan rapsutukset irroittivat lian. Jotkut saattoivat terveyssyistä laittaa vihtaan mukaan myös yrttejä tai lempeä nostattavaa pihlajaa.

Kun koivusta tehdään vihta, on valittava rauduskoivu, jonka lehti on hieskoivua teräväreunaisempi. Rauduskoivun tunnistaa myös lehden pinnasta, joka ei ole niin pehmeä ja nukkainen kuin hieskoivulla.

Vihtojen säilytys

Vihdan voi joko kuivata tai pakastaa. Monen mielestä kuivaus on ainoa kestävä ja kunnon tapa säilöä vihdat pidempään. Maalla tähän onkin usein mahdollisuuksia, mutta kerrostaloissa ei aina samanlaisia tiloja ole, joten pakastus tiiviiseen pakettiin saattaa tuntua paremmalle vaihtoehdolle.

Pakastus

Tee vihdasta paketti kiertämällä tarkkaan sen ympäri elintarvikemuovia. Pakastettaessa vihta kannattaa pitää erilläään, koska sen lehdet murtuvat herkästi. Käyttöönotettaessa sulata ensin huoneenlämmössä runsas tunti ennen kuin otat muovin pois. Voit vielä varmistaa, että vihta on varmasti sulanut myös sisältä kaatamalla haaleaa vettä vihdan sisäosaan ennen kuin poistat muovin. Tämän jälkeen vihta on käytettävissä, kuten tuore vihta konsanaan vaikkapa useammankin kerran.

Kuivaus

Ripusta vihdat kuivaan, ilmavaan ja hämärään paikkaan, jolloin vihdat eivät homehdu ja säilyttävät värinsä. Kun otat vihdan käyttöön laita se tekeytymään kuumaan veteen ainakin puoleksi tunniksi ennen varsinaista käyttöä. 

Vihdan teko-ohje

  1. Katko 35–40 kpl (omaan käteesi sopiva nippu) taipuisia koivunoksia (monihaaraiset oksat erilleen). Oksat saavat olla vajaan puolen metrin pituisia. Valitse oksia, joissa on terveitä lehtiä koko pituudeltaan.
  2. Valitse yksi pidempi koivunvesa (ei kuitenkaan kantovesaa) siteeksi. Poista oksat ja lehdet. Pehmennä vesa kiertämällä sitä latvasta tyveen, ja kuori sen jälkeen. Muotoile tyvestä terävä.
  3. Riivi oksista kädensijan pituudelta lehdet ja asettele tasapituiset oksat siten, että lehtien nurja puoli tulee ulos päin. Näin lehdet eivät tartu ihoon kiinni. Puolessa välissä vihta käännetään ja toinen puoli asetellaan samalla tavoin Vihta saisi olla hieman viuhkamainen ja litteähkö.
  4. Pujottele sidevitsa terävä pää edellä kädensijasta lävitse. Sidettä kannattaa kiertää vielä ennen sitomista. Kierrä pari kertaa kädensijan ympäri ja kiristä. Tee tyveä kohti toinen vastaavanlainen panta ja halutessasi lenkki päähän.
  5. Tasoittele puukolla kädensijan oksat tasaiseksi.