Metsänomistajan elinkeinon harjoittamiselle ei rajoitteita

20.4.2020

Puukaupalle ja metsänhoitotöille on nyt hyvät edellytykset, kun kaikki tarjottu puu on käynyt kaupaksi talven jälkeen. Vaikka elämme epävarmuudessa tulevaisuudesta, on hyvä aika teettää leimikoita. Tarjonnan vähäisyydestä johtuen hintatasokin on noussut.

Metsänhoitotöille on nyt otollinen aika, kun maa on lumeton ja on aurinkoisia kevätkelejä eteläisessä Suomessa. Metsänhoitoyhdistykset ovat käynnistäneet aktiivista yhteydenpitoa metsänomistajiin puukaupan ja metsänhoitotöiden liikkeelle laittamiseksi. Metsät eivät ole kiinni! Yhteydenpito metsänhoitoyhdistykseen onnistuu etänä ja metsässä voidaan tavatakin.

Tässä muutama vinkki metsänomistajalle:

  1. Taimikoiden ja nuorten metsien tarkastus. Liikkuminen on nyt helppoa ja taimikoiden näkyvyys on hyvä ennen lehtien tuloa. Taimikoiden tarkastuskierroksella voi tutkia, löytyykö jälkiä esimerkiksi hirven tai myyrän aiheuttamista tuhoista. Jos hirvituhoja löytyy, tuhoista voi hakea korvausta Metsäkeskuksen kautta ja tilanteesta kannattaa antaa vinkkiä paikalliselle metsästysseuralle. Jos riistalle on viety nuolukiviä, niin muistathan ettei niitä kannata viedä houkuttimeksi taimikoihin.
  2. Metsätuhojen etsiminen. Talvimyrskyt kaatoivat jonkin verran puita ja aiheuttivat tuhoa metsissä. Metsävakuutusta kannattaa käyttää hyväksi tuhojen korvauksessa. Jos tuhoja on paljon, pitää tuhopuut korjata pois metsästä.
  3. Tutustu metsäsuunnitelman toimenpide-ehdotuksiin. Metsäsuunnitelmasta tarkastat helposti tulevat toimenpiteet ja mitä metsässä pitäisi tehdä seuraavaksi. Suunnitelmasta löydät myös hakkuuehdotukset ja arvion poistumasta. Mikäli hoitotöitä on jäänyt rästiin tai niitä on tulossa, niiden hoitamiseksi on nyt aikaa! Ota yhteyttä asiantuntijaasi ja pyydä tilakäynti ajantasaisen tilanteen arviointiin. Jos ajantasaista suunnitelmaa ei löydy, tilaa sellainen metsänhoitoyhdistykseltä.
  4. Metsätilan rajojen etsiminen Metsäselaimen kanssa. Metsätilan rajat on hyvä käydä säännöllisin väliajoin läpi ja avata rajalinjat. Metsäselaimen kanssa pääset jäljittämään rajapyykkejä sijaintipalvelun kanssa. Voit myös tallentaa kartalle omia pisteitä, kuten hyviä korvasienipaikkoja.
  5. Taimien istutusaika lähenee. Varmista, että muokkaus ja taimet on tilattu metsänhoitoyhdistykseltä ja ellet istuta itse niin myös istutus.