Istutuskausi on alkanut!

04.5.2020

Ensimmäiset taimet ovat saapuneet ja istutukset on aloitettu. Mikäli istutat itse, sovi metsäasiantuntijasi kanssa taimien noudosta. Hyvän taimikon salaisuus on hyvin tehty maanmuokkaus, oikea istutustekniikka ja säännöllinen hoito.

Metsälaki velvoittaa, että uudistustoimenpiteitä on tehtävä, kun hakkuu aukon koko ylittää 0,3 hehtaaria. Tämä kuuluu metsänomistajan velvollisuuksiin, mitä valvotaan Metsäkeskuksessa. Metsän voi uudistaa istuttamalla, kylvämällä tai luontaisesti. Uudistamistapa valitaan aina edellisen puuston terveyden ja kasvupaikan mukaan. Luontainen uudistaminen soveltuu mäntyvaltaisille kivisille kuiville kankaille, joka otetaan jo huomioon hakkuussa jättämällä siemenpuita. Hakkuun päättymisen jälkeen laki määrittelee, että uudistustoimet pitäisi saattaa loppuun kolmen vuoden kuluessa ja taimikko pitäisi olla vakiintunut 10-25 vuoden sisällä hakkuusta.

Maanmuokkaus on tärkeä osa metsänuudistusta

Hakkuun jälkeen ensimmäinen asia uudistustoimenpiteistä on maanmuokkaus. Maanmuokkauksen pystyy tekemään aina sulan maan aikana. Mikäli mahdollista niin maanmuokkaus kannattaa tehdä edeltävänä syksynä ennen istutusta, sillä mättäät tiivistyvät talven aikana. Maanmuokkaus antaa taimelle tilaa, sillä muokatut kohdat eivät heinity ja kohotettu maa parantaa juurien kasvua.

Jokaiselle kasvupaikalle on soveltuva maanmuokkaustapa. Mättäitä tehdään yhtä paljon, kun taimia suositellaan hehtaarille. Esimerkiksi kuuselle uudistettaessa mättäitä pitäisi olla 1800 kpl/ha. Hyvä mätäs on 10-20cm korkea, leveyttä ja pituutta on 50-60 cm. Mätäs on käännetty siten, että kivennäismaa jää näkyviin ja humuskerrokset ovat vastakkain.

Mistä taimet?

Hakkuiden suunnittelun yhteydessä kannattaa tehdä päätös maanmuokkauksesta, taimien tilauksesta ja istutuksesta. Mikäli uudistustoimien suunnittelun jättää hakkuun jälkeen, saattavat uudistustoimet venyä liian pitkälle, joka nostaa kustannuksia. Taimet on tilattava noin vuotta etukäteen. Mikäli siis taimet istutetaan keväällä niin taimet pitäisi olla tilattuna edellisen vuoden loppukesästä.

Istuttaminen

Taimien laatu on tärkeää, mutta vielä tärkeämpää on itse istuttaminen. Parhaaseen tulokseen pääset kuitenkin istuttamalla oikein. Mikäli on epävarma omasta osaamisestaan tai aikaa ei löydy tarpeeksi niin meiltä saat osaavat metsurit. Metsurit tekevät työnsä huolellisesti ja varmistavat parhaan aloituskohdan taimen kasvuun.

Välineet helpottavat tätäkin työtä huomattavasti. Istutuksessa käytetään vakkaa ja pottiputkea. Päälle kannattaa pukea korkeavartiset kengät, auringolta suojaavat vaatteet sekä veden kestävät käsineet. Taimet on käsitelty tukkimiehentäin torjunta-aineella, joka ärsyttää ihoa. Tämän vuoksi kädet pitäisi pestä aina ennen, kun esimerkiksi syö eväitä. Metsurit istuttavat noin 1500 tainta päivässä, mutta kokemattomalle metsänomistajalle 500 taimen istutusvauhti on jo hyvä suoritus.

Tässä vinkit hyvän taimikon perustamiseen:

 1. Säilytä taimet varjossa maata vasten ja avaa laatikoiden tuuletusaukot.
 2. Kastele taimia ennen istuttamista. Älä istuta jäisiä taimia maahan.
 3. Istuta taimi jokaiseen muokattuun mättääseen. Keskimääräiset istutusvälit ovat
  • Kuusi 2,3m (1800 kpl/ha)
  • Mänty 2,2m (2000 kpl/ha)
  • Koivu 2,5m (1600 kpl/ha)
 4. Istuta taimi mättään keskelle.
 5. Varmista että taimi on suorassa ja tarpeeksi syvällä (paakun päällä vähintään 5cm maata).
 6. Tiivistä maa taimen ympäriltä kosteuden haihtumisen ehkäisemiseksi

Katso video istutuksesta!