Havaintoja okakaarnakuoriaisista Pyhämaalla

09.8.2021

Ilmaston lämpeneminen lisää erilaisten tuholaisten esiintymistä metsiköissä. Kesien pitenevät hellejaksot saattavat olla yksi syy myös okakaarnakuoriaishavainnoille.

Kirjanpainajan sukulaista, okakaarnakuoriaista on takavuosina totuttu näkemään pääosin vain Itä- ja Pohjois-Suomessa. Mahdollisesti lämpenevien kesien johdosta kuoriaisia on saattanut paikoin havaita myös Lounametsän alueella. Viimeisimmät havainnot ovat Pyhämaalta, jossa joitakin viikkoja sitten voimalinjan viereiset mäntypuut ruskettuivat silmissä. Nyt tuhoalue on viikkojen myötä tuplaantunut. (Kuvat | Erkki Railio)

 

Miten tuho etenee

Kuoriaiset aloittavat parveilun touko–kesäkuussa vajaan kahdenkymmenen asteen lämpötilassa ja levittävät mäntypuihin sinistäjäsienen. Sinistäjäsientä ravinnokseen käyttävät toukat kaivertavat puu kuoren alle käytäviä koteloituen niihin. Heinäkuun lopulla aikuiset kuoriutuvat ja aloittavat ravintosyöntinsä kuoren alla. Myöhemmin ne talvehtivat kaiverretuissa käytävissä.

Okakaarnakuoriaisten määrä saattaa kääntyä nousuun männikössä esim. myrskytuhojen jälkeen. Kuoriaiset iskeytyvät hakkuutähteiden oksiin ja latvuksiin sekä tuulenkaatoihin ja heikentyneisiin pystypuihin – joskus jopa terveisiin puihin.

Vaikutus puuhun

Heikentyneiden pystypuiden latvaosiin iskeytyessään okakaarnakuoriaiset estävät käytävillään puun nestevirtauksia. Pystypuu alkaa kuivua latvasta alkaen, mutta ei useinkaan kuole. Merkittävämpi vahinko yleesä aiheutuu sinistäjäsienestä, joka voi kasvaa puussa aina sydän- ja mantopuun rajaan saakka. Sinistyminen alkaa jo jopa 1–2 viikon kuluttua tuholaisen iskeytymisestä puuhun.

Ohjeet tuhojen välttämiseen – metsänomistaja vastuussa

Parhaiten hyönteistuhot voi välttää, kun kuljettaa kuorellisen mäntypuutavaran pois ennen parveiluaikaa, ja viimeistään metsätuholain määräaikaan mennessä. Kun huomaat okakaarnakuoriaisen tuhoja, on aika toimia. Latvoistaan ruskettuneet ja kuolemassa olevat pystypuut sekä viereiset heikentyneet puut kannattaa hoitaa pois, jotta tuholaiset saadaan nopeasti kuriin.

Metsänomistaja voi myös varautua ja pienentää tuhoriskejä ajantasaisella metsänhoidolla. Kun hoidat metsääsi hyvin, puut kestävät lumen ja tuulen rasituksia paremmin ja ovat vastustuskykyisempiä sieni- ja hyönteistuhoja vastaan. Hyvä metsänhoito on myös paras keino säästää metsänhoidon kustannuksia ja saada metsästään myöhemmin parempaa tuottoa.

Lisäksi kannattaa muistaa, että huolettomuudesta voi joskus joutua maksumieheksi, jos tuholaiset leviävät naapurin metsiin.

Kun epäilet hyönteistuhoa metsässäsi tai sinua askarruttaa, mistä voisi olla kyse tai mietit torjuntaa, ota yhteyttä metsäasiantuntijoihimme.