Mietitkö metsätilan jatkajaa?

Oletko suunnitellut metsäsi tai vaikkapa maatilasi myyntiä, luovuttavasi ne lapsillesi tai harkinnut kuolinpesän purkamista. Aloita suunnittelu ajoissa, niin varmistat tilasi omistusjärjestelyt sujuvasti ja kannattavasti.

Metsätilan omistusjärjestelyjen toteutusta on tärkeää miettiä perusteellisesti. Mitä aiemmin aloittaa sukupolvenvaihdoksen suunnittelun, sen hallitummin ja kannattavammin järjestelyt voidaan hoitaa. Tilajärjestelyt vaikuttavat kauas tulevaisuuteen, joten on järkevää käyttää apuna metsäomaisuuden hallintaan erikoistuneita ammattilaisia. Metsäammattilaisten kanssa voit suunnitella oikeaa ajoitusta ja vaihtoehtoja toteutukselle, ja miten metsävarallisuutta on viisasta hoitaa.

"Metsänhoitoyhdistys pystyy tarjoamaan kokonaispalvelua metsäomaisuuden hoidossa, olipa sitten kyse sukupolvenvaihdoksesta, tila-arviosta, verosuunnittelusta tai vaikkapa yhteisomistuksen purkamisesta. Tarvittaessa asiantuntijat arvioivat metsien lisäksi niin pellot kuin rakennuksetkin", kertoo metsäomaisuuspalveluiden asiantuntija Kari Laiho Lounametsän Laitilan toimipisteeltä.

Sukupolvenvaihdos mietinnässä, muista nämä:

 • Aloita suunnittelu hyvissä ajoin ennen luopumista.
 • Ota suunnitteluperspektiiviksi 20 vuotta. Älä mieti pelkästään nykyhetkeä.
 • Ota tavoitteeksi toimiva kokonaisuus, ja huomioi metsätilan arvo. Älä turhaan pilko tilaa.
 • Pohdi rohkeasti vaihtoehtoja lasten/perijöiden kanssa ja selvitä kiinnostus.
 • Jotta ei tulisi ikäviä yllätyksiä, käytä tila-arvioinnissa, suunnittelussa ja asiakirjojen laadinnassa metsänomaisuuden hallintaan perehtyneitä ammattilaisia.

Vaihtoehdot

Kauppa tai lahjaluonteinen kauppa

 • Ostaja voi hyödyntää metsävähennyksen, joka on 60 % metsään kohdistuvasta hankintamenosta. Jos metsästä on odotettavissa tasaista tuottoa, alentaa metsävähennys puun myynnin verorasituksen 30–34 %:sta 12–13 prosenttiin.
 • Kun kauppahinta on enemmän kuin ¾ tilan käyvästä hinnasta, ei ostajalle tule maksettavaksi lahjaveroa, vaikka osa kaupan kohteesta siirtyisi vastikkeetta.
 • Myyjälle voi tulla maksettavaksi luovutusvoittoveroa, mutta sukupolvenvaihdoskaupan luovutusvoitto on tietyin edellytyksin verovapaata.
 • Kiinteistön kauppa tehdään määrämuotoisena. Edellyttää kaupanvahvistusta. Ostaja maksaa 4 % varainsiirtoveroa kauppahinnasta.

Lahja

 • Lahjan saaja maksaa lahjaveron. Luopujalle ei tule veroseuraamuksia.
 • Uusi metsänomistaja voi hyödyntää metsälahjavähennystä tietyin ehdoin ja vähentää osan metsätilan lahjaverosta puukauppatuloistaan. Oikeus metsälahjavähennykseen muodostuu sille kalenterivuodelle, jolloin lahjavero maksetaan. Vähennyspohja on käytettävä viimeistään 15. verovuotena lahjoituksesta.
 • Jos luovuttaja pidättää itsellään hallintaoikeuden (määräaikainen/elinikäinen), alentaa se, lahjaveron määrää.

Tilaa yhdistyksen uutiskirje

Tilaa yhdistyksen uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen, saat sähköpostiisi tiedotteita tapahtumistamme, ajankohtaisista metsäuutisista sekä puukauppatilanteesta ja puun hinnasta.

Tilaa uutiskirje

2024 © Metsänhoitoyhdistykset