Tiessä kuoppa – katossa reikä

07.5.2021

Tästä se lähtee. Pikkuinen kuoppa torniolaisessa tiessä lymyilee varjossa yksinäisenä.
Lopulta se tulee saamaan kokoa ja kavereita ellei sitä häädetä heti alkuunsa.

Tiessä kuoppa – katossa reikä

On jälleen se vuodenaika, kun metsäteitä koetellaan. Kelirikko on osin jo alkanut ja viimeisiä puutavaraeriä ajetaan pois metsäteiden varsilta. Joillakin kohteilla ollaan jo vääjäämättä myöhässä ja tievaurioilta ei voi välttyä, ellei puutavaran ajoa keskeytetä kelirikon ajaksi. Fiksut tekevät niin.  

Joskus kelirikon toteaminen on varsin helppoa silmävaraisesti ja maalaisjärkisesti pohtimalla. Tien pintakerros näyttää selvästi märältä ja henkilöautolla ajaen ajotuntuma on raskaan oloinen. Tämä kaikki on normaalia soratien pintakelirikkoa. Tavallinen peruskuntoinen metsätien pintamurske käyttäytyy pintakerroksen osalta juuri näin muutaman päivän ajan, kun lumi ja jää on sulanut tien päältä, mutta pintamurskeen alla on vielä jäätynyt vettä läpäisemätön maakerros. Se voi siis olla ihan harmitonta riippuen toki ihan tilanteesta. Pahempi juttu on kuitenkin vaanimassa tien pinnan alla. Vihjeen siitä antaa kuoppa ajoradalla, ja tämä vaurio tulee kasvamaan harmittoman näköisestä pikkukuopasta, mikä ei näytä vaaralliselta.

Kunnossapito kannattaa

Tien ajorataa voi hyvin verrata kattorakenteeseen. Tien pintarakenteen yksi vähän huomiota saaneesta tehtävistä on pitää tien runkorakenne osaltaan kuivana. Märkä runko ei kanna raskaita kuormia läheskään niin hyvin kuin kuiva. Kuopan pohjalle kerääntyvä vesi kastelee alapuolisen tierungon, ja tältä tienkohdalta alkaa tien rapistuminen. Kuoppa ei tule poistumaan itsestään, vaan syvenee, suurenee ja saa kavereita. Tämä kuoppakopla pehmittää lopulta koko tierungon. Jotain olisi pitänyt tehdä jo aiemmin tai viimeistään nyt.

Aina ei tietä tarvitse korjata raskaasti, kevyempikin kunnostustyö oikein kohdistettuna voi riittää. Ammattiapua on saatavilla ja sitä kannattaa käyttää. Päätöksenteko on viimekädessä omalla tiekunnalla ja sen yleisellä kokouksella. Jonkun osakkaan vain pitää tehdä aloite, jonka voi tehdä myös meille.

Ole ajoissa liikkeellä

Nyt on vuoden paras aika arvioida tiestön kuntoa. Ojien kuntoa ja kokoa on helppo arvioida, kun ojanvarret eivät ole vielä heinän naamioimia. Ajoradan mahdollisesti ylittäneet pienetkin vedenvirtausjäljet ovat vielä tulvavesien jäljiltä näkyvissä. Vesi kuuluu aina ojiin ja rumpuihin, ei ajoradalle. Myös tien yleiskunnon arvioiminen onnistuu parhaiten heti keväällä. Tien kunto ja sen tärkein ominaisuus, kantavuus, on usean tekijän summa. Pelkkä ajoradan arvioiminen juhannusaattona ei riitä. Heti keväällä myös kevyet kunnossapitotoimet, kuten lanaaminen, ovat vaikutuksiltaan kaikkein tehokkaimpia.

Tiepalvelumme on laajentunut

Yhdistyksemme tiepalvelut ovat laajentuneet nyt myös Ylitorniolle, Meri-Lappiin ja Ranualle. Näillä alueilla tienpito- ja korjausasioissa teitä palvelee Pekka Huuki (p 0400-472015) ja Pellosta Ylä-Lappiin Veli-Pekka Korteniemi (p 0400-257067). Tarjoamme asiantuntija-apua kymmenien vuosien tiekokemuksella tienpidon hallintoon, rahoitukseen, kunnossapitoon, peruskorjaamiseen ja tarvittaessa rakennamme vaikka uusia teitä. Toimimme sen mukaan, minkä te tieosakkaat katsotte teille parhaaksi!