Lapissa paikoin pahojakin lumituhoja
lappi
Metsänomistajien kannattaa tarkistaa metsänsä viime talven jäljiltä, koska puihin kerääntynyt tykkylumi teki paikoin pahaakin jälkeä Lapin metsissä. Tykkytuhoja on havaittu varsinkin korkeilla alueilla vaaroissa, mutta paikoin myös muualla. Tuhoille alttiita ovat erityisesti hoitamattomat kasvatusmetsät. Havaituissa tuhometsissä puita on yleensä kaatunut tai katkennut muutamasta rungosta hehtaarilla muutamaan kymmeneen runkoon hehtaarilla. Pahempiakin tuhoalueita on kuitenkin löytynyt.
Metsätuhojen torjuntaa säätelevän lain perusteella vahingoittunut mäntypuu on poistettava metsästä heinäkuun puoliväliin mennessä ja kuusipuu elokuun puoliväliin mennessä, mikäli puiden määrä ylittää metsätuholaissa määritellyt rajat. Lain mukaan metsästä on poistettava tyviläpimitaltaan yli 10-senttimetriset kuusipuut 10 kuutiometriä hehtaarilla ylittävältä osalta ja kaarnoittuneet, tyviläpimitaltaan yli 10-senttimetriset mäntypuut 20 kuutiometriä hehtaarilla ylittävältä osalta.
Mikäli tuhopuita on pääsääntöisesti vain muutama motti hehtaarilla, niitä ei yleensä ole taloudellisesti kannattavaa kerätä pois. Tietenkin metsänomistajan kannattaa itse puut hoitaa metsästä tienvarteen, mikäli siihen on aikaa ja tarvittavat välineet. Mikäli tuhon kärsineessä metsässä on harvennustarvetta, on siihen järkevää teettää leimikko metsänhoitoyhdistyksellä. Harvennushakkuun yhteydessä myös tuhopuut saadaan korjattua talteen.
Metsävakuutus korvaa vahinkoja
Mikäli metsä on vakuutettu täysarvovakuutuksella, korvaa se aiheutuneet vahingot vakuutusehtojen mukaisesti. Metsänomistajan tulee vahingon havaittuaan tehdä vakuutusyhtiölleen vahinkoilmoitus. Varsinaisen vahinkoarvion tekee yleensä metsänhoitoyhdistys vakuutusyhtiön pyynnöstä. Vahinkoarviosta ei aiheudu kustannuksia metsänomistajalle.