Sitkeys, tehokkuus, sisu – Metsuritrio valmiina töihin

04.6.2019

Karkkilalaisesta taimikosta kuuluu kolmen raivaussahan ääni. Palstalta löytyvät mhy Länsi-Uusimaalle urakoivat sisarukset Anna ja Ella Hautaviita sekä Emilia Määttä, jotka kutsuvat itseään Metsuritrioksi.

Kolme vähän yli parikymppistä tyttöä raivaussahoineen on edelleen lievä poikkeama tasa-arvoistumaan pyrkivällä metsäalalla. Metsuritriolle tytöttely ei ole mitenkään loukkaava.

Ammatinvalinnan takana on Hautaviidan tyttöjen isä, Jari Hautaviita, joka on metsurista kouluttautunut metsäalan opettajaksi.

”Meidän isä on istuttanut meihin halun päästä metsään. Hän rohkaisi meitä jo pikkutyttönä metsään kesätöihin. Aloitettiin taimien heinäyksellä kuudennen luokan jälkeen. Sitten lähdettiin istuttamaan ja 16-vuotiaana saatiin raivaussaha käteen.”

Hautaviidan sisarusten paras kaveri, Emilia Määttä, pääsi mukaan metsätöihin lähtemällä mukaan samoille palstoille.

”Yhdessä on opeteltu ja opetettu toisiamme. Mikä voisi olla hienompaa kuin olla metsässä töissä parhaiden kavereidensa kanssa”, iloitsee Määttä.

Luottamus omaan osaamiseen
Metsuritrio on oppinut työt käytännön tekemisen kautta. Erityisen kiitoksen he antavat Jari Hautaviidalle, joka on aina luottanut tyttöjen tekemiseen. Kun Ella opetteli raivaussahan käyttöä, isä seurasi työtä jonkin aikaa, mutta jätti sitten tytön yksinään palstalle ja totesi, että kyllä sinä pärjäät.

Metsänomistajilta on tullut pelkkää hyvää palautetta. Sukupuolesta löytyi yllättävää etua myös silloin, kun auto oli pysäköity maanomistajan mielestä vähän väärään paikkaan.

”Aika äkäisesti meitä käskettiin viemään auto pois, mutta kun kypärän alta paljastui tytön kasvot, ääni muuttui kellossa ja autokin olisi saanut jäädä paikalleen.”

Yhteinen työ, yhteinen asunto
Metsuritrio on kotoisin Ulvilasta. Pitkäaikainen haave muuttaa pääkaupunkiseudulle tuli todeksi, kun töitä löytyi Uudeltamaalta ja sopiva kämppä Espoon Bembölestä. Kehäkolmosta hurauttaa nopeasti työmaille.

”Aloitimme pienemmän metsäpalveluyrittäjän alihankkijoina, mutta sen tarjoamat palstat tulivat äkkiä tehdyiksi. Saatiin sitten Korven Kariin yhteys, pidettiin palaveri ja ilmeisesti Kari näki meissä potentiaalia, koska raivauksia ja taimikonhoitoja on löytynyt.”

Viime talvena paksuimman lumen aikana metsätöistä pidettiin kuukauden tauko. Sen aikana käytiin tekemässä varastolla töitä.

”Heti ensimmäisenä iltana soitettiin isälle, että me emme halua olla täällä, me halutaan takaisin metsään. Metsä on meille enemmän kuin työ, se on sydämen asia. Täällä ei leimata kellokorttia, täällä on vapaus.”

Hyvää ruokaa ja illalla punttien nostoa

Metsuritrio pitää työkunnostaan huolta syömällä hyvin. Aamupala voi olla puuroa ja kananmunia sekä marjoja ja raejuustoa. Metsässä on eväänä leipää, tuorepuuroa, smoothieita ja hedelmiä. Työpäivän jälkeen kotona tehdään kunnon ruoka ja illalla lähdetään kuntosalille.

”Kehosta täytyy pitää hyvä huoli. Kunnon ruoalla säilyy työkyky ja punttisalilta saa lisää voimaa. Koko ajan pitää parantaa tahtia, että saadaan urakkatyöhön tehoa.”