Metsätilakaupoissa edelleen myyjän markkinat

13.12.2019

Mhy Länsi-Uusimaan kiinteistövälityksestä vastaava Esa Holappa kertoo metsätilakaupoissa vallitsevan edelleen myyjän markkinat. Kaikentyyppisille metsäpalstoille riittää ostajia.

Kohteille saadaan tarjouksia kymmenkunta eikä hintatasossa ole ollut näkyvissä laskua. Uutena ilmiönä on tullut näkyviin varojen siirtäminen metsään.

”Kauppoja tehdään valmiilla rahalla eli halutaan vaihtaa omaisuuslajia toiseen. Kun tarjous metsätilasta hyväksytään, irrotetaan summa osakkeista, rahastoista tai missä ikinä varat ovatkaan olleet kiinni. Vain harva kauppa tehdään pankissa lainarahalla.”

Kauppa lähtee liikkeelle tila-arviosta

Holappa suosittelee metsänsä myymistä harkitseville yhteydenottoa oman alueensa metsäasiantuntijaan.

”Metsäarvion teettäminen on halpa hinta verrattuna siihen, millaisesta kaupan loppusummasta puhutaan. Samalla saa itselleen mielenrauhan, kun tietää, että arvio perustuu maastossa jokaisella kuviolla käymiseen.”

Arvion yhteydessä selvitetään metsän mahdolliset hoitorästit, hakkuumahdollisuudet, leimikoiden korjuukelpoisuus sekä tieoikeudet.

Vaikka metsälle olisi tiedossa ostaja eikä sitä edes haluta muille myydä, arvion teettämisellä saadaan varmistus, että hintataso on oikea. Ammattitaitoinen arvioitsija huomioi myös esimerkiksi suojelu- ja kaava-asiat, joita netin automaatit eivät huomioi.

Vanha pinta-alaveron aikainen ajatus, että metsä myydään ensin tyhjäksi ja sitten laitetaan tila myyntiin, on Holapan mukaan nykyisessä verojärjestelmässä järjetön tapa toimia.

”Jos aikoo luopua tilasta, puustoa ei missään tapauksessa kannata myydä ensin pois. Myös ostajan kiinnostus on aina suurempi, kun palstalta voi heti kaupan jälkeen myydä puuta.”

Etelä-Suomen Metsätiloilla on markkinoiden paras tieto metsätilojen hinnoista

Mhy Länsi-Uusimaa on osakkaana metsätilojen kiinteistövälitykseen erikoistuneessa Etelä-Suomen Metsätilat Oy:ssä. Markkinajohtajalla on kaksi ylivertaista palvelua asiakkailleen.

”Tiedämme välittämiemme metsien kuutiomäärät ja pystymme laskemaan toteutuneet kauppahinnat sekä myytyä hehtaaria että myytyä kuutiometriä kohti. Jälkimmäinen tieto kertoo metsästä paljon enemmän kuin hehtaarihinta. Yhtä tarkkaa tietoa ei muilta välittäjiltä löydy.”

Toinen valttikortti on Tilavahtipalvelu. Etelä-Suomen metsätilojen sivuilla voi kirjautua palveluun ja kertoa, minkä alueen metsistä on kiinnostunut. Yhteystietonsa jätettyään omaan sähköpostiin alkaa tulla ilmoituksia metsistä sitä mukaa, kun niitä myyntiin tulee.

”Alueellamme Tilavahdin käyttäjiä on jo noin 1400 kappaletta. Kun palsta tulee vaikka Vihdistä myyntiin, tieto tavoittaa välittömästi 1400 aidosti metsän ostosta kiinnostunutta ostajaa.”