Mäntypistiäinen kuivatti tukkirunkoja pystyyn Karjalohjalla

05.12.2018

Helena Maajoki yllättyi tänä syksynä löytäessään Karjalohjalla metsästä mäntyrunkoja, joista oli pudonnut kaarna pois. Metsikössä on myös runkoja, joiden latvus on näkyvästi harventunut. Syylliseksi tuhoon arvioidaan mäntypistiäistä.

Ensimmäiseksi havaittu tuhopuu oli viime marraskuussa hakatussa harvennusleimikossa. Se ja kaksi muuta kuolemassa ollutta puuta poistettiin tänä syksynä tehdyn naapurikuvion hakkuun yhteydessä. Myöhemmin löytyi vielä viereiseltä kuviolta lisää kaarnansa menettäneitä runkoja.

”Harmittaa, kun metsä näytti viime marraskuussa tehdyn harvennushakkuun jälkeen niin hienolta. Hakkuussa poistettiin kuusia ja jätettiin männyt pystyyn. On ikävää, jos aluetta joudutaan uudelleen harventamaan tai peräti uudistamaan, jos tuho äityy ensi vuonna oikein pahaksi. Yllättävää on, etten syksyn marjareissuilla huomannut metsässä mitään erikoista”, pohtii Maajoki.

Metsäasiantuntija Kaija Lestelin määritti tuhon syyksi mäntypistiäisen. Pistiäisen toukka syö mieluiten edellisen vuoden tai vanhempia neulasia. Syönti ei yleensä johda puun kuolemaan, mutta jos heikoimpiin puihin iskeytyy muita tuhohyönteisiä, kuolemakin on mahdollinen.

Yksittäisessä metsässä pistiäiselle ei ole torjuntakeinoa. Luonto pienentää kantaa, kun pistiäisillä loisivat hyönteiset yleistyvät. Kaija Lestelin on kehottanut Helena Maajokea tarkkailemaan männiköiden kuntoa.

”Hyvä, että vialle saatiin nimi. Harmittaa, että tällaisestakin täytyy alkaa huolehtia, mutta onhan siitä ollut puhetta, että ilmaston lämmetessä kasvitaudit ja tuholaiset lisääntyvät.”