Lohjalla hevoset vievät metsään

06.3.2019

Lohjalaisella Sampolan tilalla tarjotaan sosiaalipedagogista hevostoimintaa, eläinavusteista toimintaa, ratsastustunteja ja luontoelämyksiä.

Kirsi Aarnio ja Johanna Tuominen tapasivat toisensa Ypäjän hevosopistolla syksyllä 2017 opiskellessaan sosiaalipedagogista hevostoimintaa.

Kaksikko toimii nykyään Sampolan tilalla, joka on Kirsi Aarnion kotitila. Tilalla tehtiin sukupolvenvaihdos vuonna 2012. Tilan päätuotanto on viljanviljely, metsää on noin 90 hehtaaria. Tila on ollut rekisteröitynä Green Care – palveluntuottajaksi jo vuodesta 2014.

- Tila on niin pieni, että ilman lisätuloa olisi lähdettävä ulkopuolisiin töihin. Minulla on ”aina” ollut omia hevosia. Ypäjälle lähdin jatko-opiskelemaan, koska haluan tehdä töitä kotitilalla ja hevosten kanssa, kertoo Aarnio.

- Lähihoitajana tein töitä päiväkodissa ja työpäivän jälkeen pidin ratsastustunteja kotitallilla. Kävin tekemässä myös keikkatöitä kehitysvammaisten asuntolassa ja sieltä löysin asiakkaita, joille hevosen kanssa oleminen oli selvästi hyvä kokemus.

Metsän kiertokulkuun kuuluu avohakkuu
Kirsi Aarnio on kuulunut Mhy Länsi-Uusimaan valtuustoon vuodesta 2017. Matkailutoiminta ei rajoita metsien käyttöä. Myös asiakkaiden silmää miellyttää hoidettu metsä.

- Haluan, että metsät hoidetaan hyvin. Nytkin meillä on menossa koivikon harvennus aivan hevosten kulkureitin varrella. Käynnissä oleva metsätyö tuo monelle asiakkaalle omien metsätöiden muistoja mieleen.

Metsään on suunnitteilla helppokulkuinen luontopolku nuotiopaikkoineen ja mahdollisesti tulevaisuudessa katettu laavu. Hakkuut suunnitellaan niin, ettei retkitoiminnalle ole haittaa.

- En väistä avohakkuun tekoa, jos kuusikko on lahoamassa pystyyn. Sitten vain siirretään hevosreitit muualle metsään ja palataan paikalle, kun on saatu taimikko syntymään, kertoo Aarnio.

Tilan yksi tulolähde on polttopuun myynti. Siihen on saatu yhdistettyä Green Care -toimintaa siten, että päivätoiminnassa mukana olevat kehitysvammaiset käyvät tilalla pakkaamassa puita piensäkkeihin.

Pakkaukset menevät myyntiin läheiselle huoltoasemalle.

Varsinkin lapsille metsä on tärkeä
Johanna Tuominen on kouluttautunut myös lastentarhanopettajaksi. Hänen mukaansa metsä on lapsen kehitykselle ihanteellinen ympäristö.

- Metsässä lapset eivät tarvitse leluja. Mielikuvitus pääsee oikeuksiinsa ja epätasainen metsämaasto kehittää motoriikkaa. Lapsi saa kokemuksia kaikilla aisteillaan.

- Eri vuodenajat ja säät tuovat vaihtelua, metsä ei koskaan ole kahta kertaa samanlainen. Lasta ei tarvitse olla koko ajan kieltämässä, vaan metsässä saa juosta ja kiipeillä. Jokainen, joka on lapsena itse saanut rakentaa majoja metsään, tietää kuinka hauskaa se on.

Asiakkaat tulevat läheltä
Metsällä on rajattomat mahdollisuudet matkailutoiminnassa. Ei ole enää ollenkaan itsestään selvää, että metsään mennään omille retkille.

Sampolan tilan asiakkaat tulevat pääasiassa Lohjalta, mutta ponivierailuja käydään tekemässä koko Uudenmaan alueella.

Moona-poni on totutettu kulkemaan jopa hississä ja se saa joka kerta hoivakodeissa vieraillessaan vanhuksilta runsaasti leipää ja taputuksia.

- Me aiomme keskittyä lasten, vanhusten ja kehitysvammaisten kanssa toimimiseen. Toimintaa kehitetään niin, että jossakin vaiheessa pääsee nuotiokahville hevoskyydillä tai vaikka sähköpyörätuolin kanssa, sanovat Kirsi Aarnio ja Johanna Tuominen.

Metsä on niin hieno asia koettavaksi, että sinne pitää kaikkien päästä.