Valtuusto kokoontui seminaariin Kouvolassa

kymenlaakso

Mhy Kymenlaakson valtuusto kokoontui kaksipäiväiseen seminaariin 11.-12.12. Päivien aikana valtuusto käänsi katsetta tulevaisuuteen metsäisen osaamisen saralla ja pohti luottamuksen ja yhteyden merkitystä valtuustotyöskentelyssä.

Seminaaripäivät keräsivät Metsänhoitoyhdistys Kymenlaakson valtuutetut yhteen Kouvolassa. Päivien aikana valtuutetut keskittyivät pohtimaan tulevaisuutta oman toiminnan näkökulmasta puheenjohtaja Eero Kivistön ja johtaja Panu Pettisen johdolla. Ensimmäinen päivä käsitteli yhdistyksen oman toiminnan kehittämistä niin kymenlaaksolaisen metsänomistajan kuin valtakunnallisen ketjuohjauksen näkökulmasta. 

Valtuutettu Olli Nurminen johdatteli valtuutetut pohtimaan, mitä metsänomistaja odottaa Metsänhoitoyhdistykseltä vuonna 2043. Nurmisen mukaan tulevaisuuden trendit kuten hiilensidontaa ja luontoarvoja korostavat ajatusmarkkinat sekä arvotietoisuus ja luottamustalous vauhdittavat metsäalan kehittymistä.

Ilmastokestävyyttä ja vesiensuojelua

Ajankohtaisen metsätiedon jakaminen on tärkeässä osassa valtuutetun työssä. Seminaaripäivät vastasivat tähän tarpeeseen, kun Luonnonvarakeskuksen tutkija Tiina Törmänen ja Ely-keskuksen hydrobiologi Taina Ihaksi luennoivat ajankohtaisista asioista. Törmänen kertoi ilmastokestävästä metsänhoidosta ja maaperän merkityksestä metsien kasvussa. Hän korosti, että tieteen kehittyminen on normaali ilmiö. 

Tutkija Tiina Törmänen kertoi puiden tulevaisuudesta muuttuvassa ilmastossa. Kuva: Sanna Tuominen.

- Se kuuluu tieteeseen, että tulee uusia juttuja koko ajan. Uskallan sanoa, että meillä on erittäin korkeatasoista metsäntutkimusta Suomessa.

Taina Ihaksi kävi läpi vesiensuojelun haasteita metsätaloudessa sekä luonnon monimuotoisuuden kasvattamisen kipupisteitä. 

- Olen varma, että aktiviinen metsätalous ja vesiensuojelu on yhdistettävissä. Se vain vaatii kaikilta osapuolilta täsmällisempää suunnittelua, Ihaksi korostaa. 

Hydrobiologi Taina Ihaksi korostaa maastokäynnin tärkeyttä. Kuva: Sanna Tuominen.

Ihaksin mukaan jo nyt ylikuivatusta kannattaa välttää metsissä ja tulevaisuudessa se korostuu entisestään, kun ilmastonmuutoksen myötä kesistä tulee entistä kuumempia ja kuivempia. 

- Ei kaiveta ojia sinne, missä niitä ei tarvita, hän summaa.

Matka luottamuksen ja yhteyden löytämiseen muutoksessa

Seminaarin päätteeksi valtuutetut syventyivät Kimmo Kääriän johdolla ihmismielen saloihin. Kääriä on tullut tunnetuksi valmentajana ja johtamisen ammattilaisena. Hän korostaa luottamuksen ja yhteyden kokemuksen merkitystä muutoksen läpiviemisessä.

Muutosprosessissa käydään läpi monia erilaisia vaiheita. - Päättäjät ovat aina useamman askeleen edellä ja se on tärkeä muistaa prosessin aikana, tiivistää valmentaja Kimmo Kääriä.

- Kaikkien ongelmien ytimessä on rikkoutunut yhteys. Organisaatiot ja tiimit eivät kaadu vaikeuksiin vaan ne kaatuvat yhteydettömyyteen. Kun on luottamusta, esimerkiksi konfliktista tulee totuuden tavoittelua, hän tiivistää.

Jäsenten palvelu keskiössä tulevanakin vuonna

Metsänhoitoyhdistys Kymenlaakson valtuuston viimeinen kausi pyörähtää käytiin, sillä vuosi 2024 on vaalivuosi. Johtaja Panu Pettinen tiivisti tulevan vuoden tärkeimmiksi nostoiksi jäsenien palvelemisen niin puukaupan, metsänhoidon kuin metsäomaisuuden hallinnan saralla.

- Metsänomistajan avustaminen puukaupassa eli puukaupan kilpailuttaminen on edunvalvonnallisesti meidän tärkeä palvelumme ja siihen tulemme panostamaan myös tulevana vuonna.

Tulevana vuonna Metsänhoitoyhdistys keskittyy myös ilmastotekoihin, sillä metsänomistajien aktivoiminen metsänhoitoon niin taimikonhoidon kuin lannoituksenkin muodossa on tärkeässä osassa toimintasuunnitelmassa. 

Ajankohtaista

  1. Metsänhoitoyhdistys Kymenlaakson uusi johtaja on valittu

    Metsänhoitoyhdistys Kymenlaakson uusi johtaja on valittu

    Kymenlaakso

    Uudeksi johtajaksi on valittu kotkalainen metsänhoitaja Janne Ristola.

    Lue lisää
  2. Ympäristötuki: Mhy auttaa kohteiden selvittämisessä ja tuen hakemisessa

    Ympäristötuki: Mhy auttaa kohteiden selvittämisessä ja tuen hakemisessa

    Kymenlaakso

    Ympäristötukea on mahdollista saada metsäläin suojaamille tärkeille elinympäristöille ja monimuotoisesti merkittäville kohteille. Tuki on osa metka-järjestelmää.

  3. Asiantuntija paljastaa puukaupan sudenkuopat – näissä kohdissa kannattaa metsänomistajan olla hereillä

    Asiantuntija paljastaa puukaupan sudenkuopat – näissä kohdissa kannattaa metsänomistajan olla hereillä

    Kymenlaakso

    Puukauppa on metsänomistajalle iso tapahtuma. Metsäasiantuntija Helena Koivisto kertoo avaimet onnistuneeseen puukauppaan.

2024 © Metsänhoitoyhdistykset